avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru

Buna ziua! O sentinta civila anuleaza "ca netimbrata actiunea. Cu drept de recurs, in termen de 15 zile de la comunicare". Legea spune ca trebuie sa platesc taxa de timbru si timbru judiciar pentru recurs. INTREBARE: trebuie platita, in plus si taxa de timbru pentru fond sau numai cea pentru recurs? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 13:59, 7 Septembrie 2012
Trebuie platita taxa de timbru pt recurs si motivat recursul in sensul ca sentinta de la fond a fost netemeinica atunci cand a hotarat anularea ca netimbrata a actiunii pt ca......si urmeaza motivarea dvs in sensul ca nu trebuia timbrata cererea/ nu v-a fost pus in vedere timbrajul etc.

Daca insa actiunea de fond trebuia timbrata si nu ati facut-o in termenul acordat/fixat de instanta atunci nu veti avea mari sanse in castigarea recursului.
Potrivit art.11 1 Cererile pentru exercitarea apelului sau recursului impotriva hotararilor judecatoresti se taxeaza cu 50% din:
- taxa datorata pentru cererea sau actiunea neevaluabila in bani, solutionata de prima instanta"


Odata anulata ca fiind netimbrata actiunea, sunt sanse mari ca recursul dumneavoastra sa fie respins.





Stimat forumist,

În primul rând, ar trebui să analizați dvs dacă aveți sau nu dreptate privind atacul menționat, obiectiv vorbind.

Dacă s-a anulat acțiunea în mod just, nu are sens să declarați apel/recurs. Cel mai bine ar fi să introduceți o cerere nouă, pe care să o timbrați corespunzător, cu condiția ca dreptul material să nu se fi prescris.

De ce vă dau acest sfat: anularea ca netimbrată a unei acțiuni nu are autoritate de lucru judecat, putând introduce, fără a se putea invoca excepția acestei autorități, o altă acțiune nouă.

Evident, repet, este necesar să fiți atent la intervenirea prescripției.

Cu stimă.
Ultima modificare: Vineri, 7 Septembrie 2012
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apel cris_deo cris_deo buna seara . va rog sa-mi cat este taxa de timbru la apel unde se achita si ce valoare trebuie sa aiba timbru judiciar. va multumesc (vezi toată discuția)
Taxã judiciarã de timbru pentru recurs nicole852107 nicole852107 buna seara am primit citatia pentru recurs de rectificare cota parte data in sentinta de la judecatorie in urma unei succesiuni si iesire din indiviziune, la ... (vezi toată discuția)
Recurs- taxa timbru judiciar bryan bryan Ma puteti ajuta cu valoarea? taxei de timbru judiciar ,pentru Recurs impotriva unei sentintei prin care s-a respins angajarea raspunderii patrimoniale a ... (vezi toată discuția)