Buna seara! Ma confrunt cu urmatoarea speta:
- socitatea noastra (X) produce anumite produse pe care le livreaza firmei Y in baza unui contract de vanzare-cumparare,
- firma Y distribuie produsele unei institutii publice in baza unui contract incheiat intre aceste doua parti,
- institutia publica este de buna credinta si plateste firmei Y pretul produselor insa firma Y nu onreaza plata facturilor catre societatea noasta.
Ce am putea face in aceasta situatie? Cum am putea ca instituia publica sa ne vireze noua banii pentru facturi emise catre firma Y?
Fără acordul debitorului Y nu aveţi cum. Trebuie să obţineţi mai întîi o hotărîre judecătorească privind obligarea lui Y la plată iar apoi să cereţi executorului judecătoresc să poprească sumele datorate de instituţia publică lui Y pînă la concurenţa sumei pe care Y v-o datorează.
Dacă Y este de acord, vă poate cesiona creanţa pe care o are asupra instituţiei publice. Dar numai dacă vrea.
Sau, Y poate proceda la transmiterea către acea instituţie a obligaţiei sale de plată, conform art.1599 C.civil. Dar, tot dacă vrea.
Altfel, rămîne valabilă prima opţiune de mai sus: terţul poprit.
Multumesc mult de raspuns. Sa presupunem ca Y este de acord, ce forma ar trebui sa imbrace cesiunea de creanta, inscris sub semnatura privata sau autentic? Cesiunea cum ar fi, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros? Ceva imi scapa. De fapt in situatia noastra nu cred ca ne incadram in nici una din aceste situatii. Cea cu titlu oneros cred ca se refera la o anumita suma de bani iar in situatia noastra este vorba despre strict contravaloarea facturilor neplatite. Nici cu titlu gratuit nu cred ca este cazul intrucat in situatia in care institutia publica ca debitor cedat imi plateste sumele ce se cuvin firmei Y aceasta nu va mai trebui sa-ne plateasca facturile noastre.
Cesiune creanta
rodicaonet
BUNA ZIUA TUTUROR !
Ma aflu intr-o situatie ciudata si am ascultat pana acum o multime de pareri si nu am reusit sa trag nici o concluzie.Situatia este ... (vezi toată discuția)