avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... la decizia creditorului , dobanda nu scade chiar daca ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

la decizia creditorului , dobanda nu scade chiar daca euribor la 6 luni a scazut

Buna ziua ,
In contractul meu de credit la art.4 - Dobanda - este stipulata o clauza in care se mentiona ca "la decizia creditorului , rata dobanzii va fi supusa unei revizuiri (modificari) in datele de 1 ianuarie si 1 iulie a fiecarui an in functie de EURIBOR comunicata in ultima zi lucratoare (la Londra) a lunii decembrie , respective iunie si va fi obligatory pentru debitor incepand cu datele de 1 februarie respective 1 august ale fiecarui an.”

Deci rata mea ar trebui sa se modifice la 6 luni in functie de evolutia Euribor. Euribor in iunie 2008 a fost 5,13 iar in decembrie 2008 a fost 2,98 ceea ce inseamna ca ar fi trebuit ca rata sa imi scada , lucru care nu s-a intamplat. Am aflat intamplator ca la nivel de management s-a luat o decizie privind modificarea ratei dobanzii numai pentru creditele peste 40000 EUR , creditul meu fiind mai mic. Avand in vedere faptul ca in contract este stipulata modificarea ratei in functie de indicele Euribor , am indraznit sa trimit un mail catre GE Money si raspunsul lor a fost acesta : "In ciuda faptului ca Euriborul a suferit modificari , noi am decis in aceasta perioada sa nu ajustam dobanda in cazul contractului dvs ,din cauza conditiilor exceptionale de pe piata financiara.Contractele dvs de credit ipotecar au o dobanda variabila care se poate modifica o data la 6 luni ,''la decizia creditorului'' , adica la decizia companiei noastre.Acest lucru este spus explicit in contractul dvs , la articolul 4."

Vroiam sa va intreb daca aceasta clauza este una abuziva ? Daca este normal ca atunci cand euriborul creste – DECIZIA LOR E CA rata mea sa creasca , dar cand euriborul scade – DECIZIA E CA rata sa NU scada ? Poate fi un subiect pentru o plangere catre ANPC sau BNR? Observ ca fiecare banca are cate o gaselnitza… daca nu mai au voie sa bage comisioane si sa modifice marjele , acum se leaga de Euribor…. O fi rea-credinta? any help?
Buna ziua,Si noi in anul in 2007 am incheiat un contract de nevoi personale cu ipoteca de 30000 E ,la [EDITAT] care apartine de grupul [EDITAT]. In acest contact este stipulat ca dobanda este variabila in functie de euribor + marja fixa si se revizuieste odata la 6 luni.Pana acum au fost corecti ,dobanda modificandu-se in functie de euribor,acesta fiind in crestere si in consecinta crescand si dobanda.De la 1 martie 2009 aceasta dobanda trebuia sa scada deoarece euribor a scazut dar am fost informati de faptul ca aceasta va ramane la fel deoarece exista o situatie exceptionala pe piata .Consider ca dansi nu respecta contractul .Mentionez faptul ca am depus o sesizare in acest sens la sediul din bd.decebal cu nr.de inregistrare 240.Ce ma sfatuiti?Se poate aplica Ordonanta 174/2008 ? Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator
Ca prim pas, reclamatie la OPC, cu cat mai multe persoane reclama o banca, aceasta institutie se va sesiza mai repede in privinta practicilor acelei banci.
Daca clauzele contractului sunt clare, notificati-i prin executor judecatoresc ca in caz de nerespectare a contractului ii veti da in judecata.
O actiune in constatare ar fi suficienta - instanta sa constate ca incepand cu 1 martie dobanda contractuala este de X%, si nu de Y % cat va cer ei, si sa ii oblige sa va restituie sumele platite in plus.
Am si eu un contract de imprumut la Domenia Credit.Telefonic mi-au dat acelasi raspuns.Acum astept raspuns la o notificare pe care le-am trimis-o.Le-am cerut si formula de calcul a dobanzii(erau obligati prin OUG174/2008),dar au refuzat. Eu am achitat rata calculata personal cu EURIBOR _ul scazut.,iar zilele ce urmeaza voi face o reclamatie la Protectia Consumatorului. Nu cred ca ne pot obliga sa platim aceeasi rata nemodificata ptr. ca din cite observ nu vor sa notifice clientii ( asa cum o faceau cind Euribor crestea).
Eu voi merge pina la proces.Nu pot accepta sa fiu prostit pe fata.
Astept vesti de la cei confruntati cu aceasta problema....
Salut,

Fiind in aceasi situatie ca si voi (cu contract la Domenia din 2007) m-am dus personal la ei vineri 6 martie sa vad care este situatia. Va spun ca in maxim 20 de minute am plecat cu rata micsorata conform contract (EURIBOR a scazut destul de mult in ultima vreme).
Deci, ceea ce va recomand este sa va duceti direct la sediu, fermi si cu contractul in mana.
Puteti sa imi spuneti care a fost suma creditului pe care l-ati luat?

Alte discuții în legătură

Scaderea euribor 6m doar la decizia creditorului magda_puiu magda_puiu In 2007 an incheiat un contract de credit ipotecar cu Domenia Credit, pentru 25.000 eur. Rata dobanzii este variabila in functie de EURIBOR 6m, la care se ... (vezi toată discuția)
Micsorare rata banca clodet clodet 1)cum pot sa-mi micsorez rata lunara pe care o am de dat la banca? (vezi toată discuția)
Dobanda conform oug 50/2010 maxia maxia Buna seara, Am incheiat un contract in [b]mai 2010 [/b]pentru un credit de refinantare ipotecar la o banca, in care dobanda se calcula astfel, conform ... (vezi toată discuția)