avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata obligatoriu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata obligatoriu?

buna ziua,

firma la care lucrez , ne obliga de un an de zile, sa ne luam concediu fara plata, 4 zile pe luna. In caz ca nu dorim sa semnam aceasta cerere de concediu fara plata , ne ameninta ca ne da afara. Este legal ceea ce fac? ce ar trebui sa fac in caz ca nu mai vreau sa semnez aceasata cerere?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:43, 21 Martie 2013
Nu este normal, CFP trebuie sa fie solicitat de salariat si nu fortat de angajator. Din pacate este foarte greu de dovedit acest lucru, daca ati semnat deja cererea.

Doar in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, potrivit prevederilor art. 52 alin. 3 Codul muncii.
@ ecaterynne

Acordarea CFP se poate face la initiativa fiecareia dintre parti si nu prin obligarea uneia ..
Ati semnat o astfel de solicitare nelegala?
de un an semnam in fiecare luna, si nu doar eu, aproape toate departamentele firmei.
dar i-am spus sefului ca nu mai semnez si mi-a spus ca daca nu semnez trebuie sa ne dea afara.
Santajul este o infractiune prevazuta de legea penala ... daca va concediaza , atunci puteti contesta decizia de concediere la instnata de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile fara plata florentina.sorescu@yahoo.ro florentina.sorescu@yahoo.ro Buna ziua,lucrez la o fabrica de textile si mi s-a adus la cunostinta faptul ca trebuie sa - mi iau 5 zile fara plata pe fiecare luna deoarece s-a micsorat ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata salariata insarcinata RalucaA81 RalucaA81 Buna ziua! Sunt insarcinata in 5 luni si am fost anuntata ca trebuie sa stau 3 zile in concediu fara plata din cauza problemelor economice ale firmei la care ... (vezi toată discuția)
Concediu fără plată Tzitzilica Tzitzilica Magazinul unde lucram a hotărât să închidă magazinul după o zi pe alta , Motivul fiind Cov 19 ,și să facem noi cererea de concediu fără plată,că ... (vezi toată discuția)