avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... folosirea etilotestului in institutie publica
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

folosirea etilotestului in institutie publica

Sunt lucrator desemnat cu securitatea si sanatatea intr-o institutie publica. Periodic controlez cu etilotestul angajati ai institutiei . Etilotestul nu este unul omologat dar in regulamentul de ordine interioara este specificat faptul ca daca in urma controlului cu etilotestul din dotarea institutiei se constata ca un angajat a consumat alcool poate fi sanctionat. Sanctiunea poate merge treptat pana la desfacerea contractului de munca. Sunt legale aceste prevederi ? Daca sunt probleme cu faptul ca etilotestul nu este omologat cum se procedeaza ?

Cu stima

Dan
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:00, 21 Martie 2013
Se poate contesta rezultatul dat de acel etilotest , avand in vedere ca el nu este omologat ...
Daca firma este actionata in instanta de catre un angajat concediat/ sanctionat administrativ, va trebui sa prezinte ca proba in instanta - dovada ca a fost depistat baut.
Prevederea din ROI este corecta daca etilotestul este verificat metrologic si are buletin de verificare metrologica valabil ca perioada a verificarii.
Lucratorul care face verificarea cu etilotestul trebuie instruit, testat, verificat din punct de vedere medical si psihologic si desemnat prin decizia scrisa a angajatorului. Etilotestul trebuie sa emita buletin de verificare, din care sa rezulte valoarea rezultata, comparativ cu concentratia de alcool minim admisa pentru respectivul individ (in functie de greutatea corporala, sex, etc.)
In urma depistarii unui lucrator ca a fost baut la prezentarea la serviciu/ in timpul serviciului, cazul trebuie pus in discutia comisiei de disciplina, facuta cercetarea cauzei (intocmirea unui dosar), emiterea dupa caz a unei decizii de sanctionare, semanta de catre angajator.
Cele mentionate mai sus pot fi solicitate de catre expertul/ specialistul tehnic judiciar, desemnat de catre instanta de judecata sa efectueze expertiza tehnica in dosarul cauzei.
In alta ordine de idei, de ce dvs. ca lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie aveti sarcina de verificare a lucratorilor, cu etilotestul ? Aveti sarcina respectiva mentionata in fisa postului ? Care este prevederea din Legea ssm nr. 319/ 2006, respectiv din Normele de aplicare a legii, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, care se aplica ? Respectiva sarcina poate fi mentionata in fisa postului unui lucrator din cadrul departamentului resurse umane/ personal/ organizare, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mijloc certificat vs. mijloc omologat si verificat metrologic; dovedirea vs. stabilirea prezentei in aer expirat a alcoolului cyan cyan art. 185 -HG 1391/2006 (1) [b]Constatarea contravenţiei de conducere[/b] a unui autovehicul sau tramvai de către o persoana care se află [b]sub influenţa ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis Adriana1235 Adriana1235 Buna ziua!Sotul meu a facut o gafa colosala...am mers la un gratar in familie si a vrut sa mute masina undeva la umbra..ea fiind in drum(pe un drum ... (vezi toată discuția)
alcooltest NarcisaDaiana NarcisaDaiana Daca am fost testat cu aparatul firmei Petrofac,nu trebuia sa ma duca la recoltare de probe biologice?? (vezi toată discuția)