avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauza contract
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauza contract

am o nelamurire cu o clauza din contractul de munca care zice asa,,in cazul in care angajatul doreste parasirea societatii,egal din ce motive ,s-a cazut de comun acord ca persoanei in cauza sa ii fie interzise activarea sau colaborarea in orice mod cu sau o firma concurenta cit si efectuarea aceste meserii in parametrii privati,societatea rezervindusi dreptul ,si angajatul recunoscindu-l ca drept prin semnatura sa ,de a investiga acest demers si de a trage la raspundere persoana in cauza,,deci eu am inteles ca daca plec din firma nu mai am dreptul sa ma angajez in domeniul pt care sint calificata.Este legal ceea ce imi cer ei?Astept un raspun urgent
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:19, 22 Martie 2013
societatea a platit pentru specializarea care o aveti?deoarece asa reiese din
efectuarea aceste meserii in parametrii privati
ca aveti o specializare mai aparte, care necesita cursuri de perfectionare.
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
Ramona_zz, utilizator
nu am facut calificare sau specializare pe banii firmei
conform codului muncii :
ART. 20
(1) În afara clauzelor esenţiale prevăzute la art. 17, între părţi pot fi negociate şi cuprinse în contractul individual de muncă şi alte clauze specifice.
(2) Sunt considerate clauze specifice, fără ca enumerarea să fie limitativă:
a) clauza cu privire la formarea profesională;
b) clauza de neconcurenţă;
c) clauza de mobilitate;
d) clauza de confidenţialitate.
ART. 21
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.


Clauza de mai sus este una de neconcurenta, asadar ramane, din pacate sa negociati cu angajatorul.
multumesc de rspuns dar mie mi se pare ca nu este formulat corect ceea ce vor ei
Clauza respectiva este nelegala si nici nu poate fi vorba despre o clauza de neconcurenta in sensul art.21 - 24 C.mun. ... este doar o simpla cauza care nu are cum sa-si produca efectele dorite intrucat contravine prevederilor legale in materie ...

Prin urmare, daca ati semnat o astfel de clauza o puteti anula usor printr-o actiune in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza in contractul de munca danielbratu danielbratu Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns, lucrez in vanzari si intr-un timp de cativa ani am realizat un portofoliu de clienti pentru respectiva societate, in ... (vezi toată discuția)
Abuz angajator angelll80 angelll80 Buna ziua, Este normal ca un angajator sa ma oblige sa imi streg conturile de pe site-urile de recrutare ? ( amenintandu-ma ca in caz contrar ma da afara ) (vezi toată discuția)
Clauze malice malice Poate o firma sa-mi interzica dreptul de a profesa dupa programul de lucru si in timpul liber pe durata CIM ,in acelasi domeniu in care sunt angajat la firma ... (vezi toată discuția)