avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza in contractul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza in contractul de munca

Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns, lucrez in vanzari si intr-un timp de cativa ani am realizat un portofoliu de clienti pentru respectiva societate, in momentul angajarii pe fisa postului pe care am semnat-o este mentionata o clauza prin care nu am voie sa mai lucrez in domeniul vanzari pentru nici o alta societate concurenta cu acelasi domeniu de activitate. In caz contrar trebuie sa platesc daune. Ma poate angajatorul ataca in instanta in baza acestei clauze in situatia in care aleg sa lucrez pentru alta societate concurenta, este intemeiata clauza? trebuia inclusa in contract sa fie valabila?? multumesc :(
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:28, 7 Februarie 2014
Art.21 (1) C.munm - La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.


Clauza îşi produce efectele, potrivit art. 21 din Codul muncii, numai dacă sunt precizate concret şi - aşa cum rezultă din redactarea textului legal- cumulativ următoarele:
- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă.
- activităţile interzise salariatului ;
- terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare. Aceasta se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale celui în cauză din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă. Indemnizaţia de neconcurenţă se plăteşte lunar din momentul incetării contractului individual de muncă, iar nu din momentul în care s-a convenit asupra ei.

Clauza de neconcurenta se poate insera fie direct in c.i.m., fie prin incheierae unui act aditional la c.i.m
Multumesc frumos pentru raspuns, nu vorbesc totusi despre o clauza de neconcurenta ci se supune conform art 969 codul muncii reactualizat prin vointa partilor, repet ca mentiunea este facuta in fisa postului si nu in contractul de munca, Fisa postului poate fi considerata anexa la contract??

revin cu explicatii suplimentare, in situatia in care angajatul va lucra pentru o alta societate similara cu un obiect de activitate similar societatii angajatoare, acesta va fi obligat la plata daunelor/intereselor cauzate, daca se va dovedi ca din vina el au fost cauzate. prezenta mentiune nu este clauza de neconcurenta ci se supune art 969 din codul civil prin vointa partilor.

Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ceea ce aveti inserat in fisa postului seamana cu o clauyza de neconcurenta.

Fisa postului este anexa la c.i.m., conform modelului-cadru al c.i.m. stabilit prin Ordinul 64/2003, si anume : Atribuţiile postului sunt prevăzute în fişa postului, anexă la contractul individual de muncă.
dar este facuta si mentiunea ca nu este clauza de neconcurenta si ca se supune art 969 din codul civil....si inteleg ca este valabila si in timpul prestarii ca angajat a atributiilor si dupa ce inchei cmi..
Intr-adevar, conventiile legal incheiate sunt lege pentru parti.

Daca nu este considerata o clauza de neconcurenta, atunci poate fi considerata o incalcare a libertatii muncii .

Art. 3. C.mun.
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii-despre clauza de fidelitate/confidentialitate ema.1 ema.1 Am un contract cu un angajator. Contractul dateaza de un an de zile. De cateva zile am primit de la angajator un fel ciudat de schita a fisei postului(n-am ... (vezi toată discuția)
Conventie intre 2 societati de a nu angaja salariatii celeilalte lopypop lopypop doua societati cu acelasi obiect de activitate doresc sa incheie o conventie prin care sa se oblige ca nici una din ele nu va angaja salariatii celeilalte. Ce ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta Ayana1 Ayana1 Puteti, va rog, sa ma ajutati cu un raspuns privitor la clauza de neconcurenta stipulata in contractul individual de munca? Stiu ca: Angajatul poate fi ... (vezi toată discuția)