avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conventie intre 2 societati de a nu angaja salariatii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conventie intre 2 societati de a nu angaja salariatii celeilalte

doua societati cu acelasi obiect de activitate doresc sa incheie o conventie prin care sa se oblige ca nici una din ele nu va angaja salariatii celeilalte. Ce act se poate incheia in acest scop? Este o astfel de conventie legala?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:29, 3 Martie 2009
Pana va raspunde un avocat eu va pot spune ca nu cred ca se poate asa ceva deoarece Codul muncii precizeaza la art.3 ca nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi aceasta.
Ori daca eu lucrez la firma X si vreau sa plec la firma Y nu mi se poate invoca faptul ca intre ele exista o intelegere de a nu angaja fosti salariati ai uneia dintre ele. Ar fi o crasa discriminare.
Ar fi vorba despre salariatii care pleaca de la una din societati, in viitor si vor solicita angajarea la cealalta societate ? In opinia mea o asemenea conventie nu are temei legal, nu este nici morala pina la urma, pentru ca in realitate se urmareste restringerea unui drept al salariatilor de a solicita angajarea unde doresc ei. Daca ceea ce urmaresc de fapt cele doua societati este protejarea de o concurenta neloiala, atunci in contractele de munca ale salariatilor se pot insera clauze de confidentialitate.
lopypop a scris:

doua societati cu acelasi obiect de activitate doresc sa incheie o conventie prin care sa se oblige ca nici una din ele nu va angaja salariatii celeilalte. Ce act se poate incheia in acest scop? Este o astfel de conventie legala?
Va multumesc anticipat


Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea - art.3 alin.3 C.mun.
In schimb, angjatorul poate aduga la c.i.m. al salariatului , prin incheierea unui act aditional, o clauza de neconcurenta. Clauza de neconcurenţă îl obligă pe salariat ca după încetarea contractului de muncă să nu presteze, în interesul său propriu sau al unui terţ, o activitate care se afla în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurentă lunare pe care angajatorul se obliga să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza in contractul de munca danielbratu danielbratu Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns, lucrez in vanzari si intr-un timp de cativa ani am realizat un portofoliu de clienti pentru respectiva societate, in ... (vezi toată discuția)
Concurenta neloiala omumaro omumaro Buna ziua, doresc sa aflu mai multe detalii despre concurenta neloiala si anume: Am infiintat un PFA cu activitate principala \"9511 repararea calculatoarelor ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a ramane la un loc de munca 6 luni cris2279 cris2279 Buna ziua, Am o intrebare: este legal ca un salariat sa fie obligat sa ramana la locul de munca unde a fost angajat (dupa trainig-ul efectuat) timp de 6 luni? ... (vezi toată discuția)