Concret dvs in plangere ati utilizat cuvantul 'hot" ?
De regula,in astfel de situatii se detaliaza succesiunea de evenimente ,astfel incat autoritatea competenta in cercetare si solutionare - functie de probe ,sa poata dispuna incadrarea faptei
eu nu am specificat cuvantul "hot" si nici nu am specificat ca ei mi l-au furat,pur si simplu am descris cine era in incapere (declar ca nu am fost singur in incapere,cu mine mai fiind ...) apoi am descris aspectele: unde se aflau cativa colegi,cei mai apropiati de mine,unde era telefonul meu,am mai scris faptul ca un coleg " a iesit din incapere cu pretextul ca merge la baie".
Apoi doamna procuror care era de serviciu m-a pus sa scriu "reclam infractiunea de furt calificat prevazuta de art.209 cod penal".
In rest nu am mai specificat numele vreunui coleg sau sa afirm exact ca vreunul sau ca toti mi l-au furat.
Doar ca domnul agent a primit de la parchet o foaie in care era erau scrise cateva cuvinte,aproximativ 6-8 randuri,printre care era scris cu bold "numele unui coleg, s.a.m.d " au furat telefonul lui ...,am ramas mirat cand a spus ca i-am acuzat pe toti.
În opinia mea a fost corect să menţionaţi toate persoanele aflate în încăpere . Până şi organele de cercetare penală trebuie să se intereseze de acest aspect, pentru că trebuie să existe un cerc de suspecţi . Nu aţi făcut pe niciunul hoţ, ci doar aţi menţionat cine se afla în încăpere. Până din actele de cercetare va reieşi cine este făptuitorul , toţi pot fi suspecţi , de ce unul ar fi iar altul nu? Pe ce criterii? Nu trebuie să vă speriaţi , doar că nu ştiu ce şanse sunt să vă fie găsit telefonul , să se probeze fapta , că niciunul nu va recunoaşte .
Un coleg (chiar de grupa) s-a cam pierdut/inrosit/se vedea ca ceva nu e in regula cand a auzit ca trebuie sa mearga la politie sa dea declaratie(cel care iesise afara fix cand mi-a disparut telefonul) ,si deja m-a si intrebat cat vreau pe telefon dar nu a zis ca el l-a luat ci ca pe el cade totul pentru ca a iesit la baie,dupa din biroul agentului,nu stiu daca i-a luat declaratie,pentru ca agentul a spus ca l-a amanat pe luni sa ii dea un raspuns ,in rest la ceilalti le-a luat declaratii si a fost totul ok.
Dar atunci oare de ce domnul agent mi-a spus ca toti ceilalti 4 ma pot da in judecata?
Din moment ce nu aţi depus plângere împotriva lor , ci doar aţi menţionat că se aflau în încăpere , nu au de ce să să vă facă plângere pentru denunţare calomnioasă . Domnul poliţist v-a spus că ei ar putea să depună plângere, în cazul în care din cercetări va rezulta că nu au vreun amestec în dispariţia telefonulti dvs ., şi acest lucru este adevărat, ei ar putea, dar nu înseamnă că dvs. veţi fi tras larăspundere , câtâ vreme nu există rea credinţă din partea dvs. Ei se aflau acolo, domnul poliţist consideră că ar fi trebuit să ţineţi secretă prezenţa lor acolo? Nu vă faceţi probleme .