Am o actiune in instanta si in petitul cererii de chemare in judecata s-a solicitat
- revocarea declaratiei de renuntare la succesiune, respectiv a certif. de mostenitor act notarial facut in 2009 (fata de data deces produs in 2001) , renuntare facuta in paguba reclamantului creditor...
- autorizarea reclamantului de a accepta succesiunea in locul debitorului...
Recent am aflat ca nu s-a facut renuntare la succesiune ci este vorba de neacceptarea succesiunii (in 2009)... in aceasta situatie este posibil ,
- sa fie respisa actiunea ca s-a folosit termenul de renuntare in loc de neacceptare ?
- cunoasteti spete similare?
- sau exista speta cu expresia , revocarea declaratiei de neacceptare a succesiunii
Se poate face inainte de judecata pe fond o precizare de actiune sau o cerere expresa sau ce alt document...in sensul spre clarificarea fornularii neacceptarii fata de renuntare?
Exista temen de prescriere pentru declaratie de neacceptare din 2009 ( fata de data deces 2001) ?
V rog sa imi spuneti cum ma pot apara si formula... in aceasta situatie
Multumesc pentru timpul si atentia acordata
N u ati precizat daca sunteti reclamant sau parat in cauza.
Nu exista termenul declaratie de neacceptare in termen a succesiunii. Mostenitorul care nu a acceptat in termen succesiunea este inlaturat de ceillati comostenitori de la succesiune iar partea lui revine celorllati .
Creditorul nu poate solicita anularea certificatului de mostenitor decat daca ar fi solicitat deschiderea succesiunii in termenul legal. Dupa 8 ani de la decesul autorului nu se mai poate spune ca mostenitorul a renuntat la succesiune in frauda creditorului.Actiunea poate fi precizata pana la primul termen .Daca s-a facuit declaratie de renuntare la succesiune aceasta poate fi atacata de creditor.
In act. Pauliana sunt reclamant (si am si o actiune Pretentii introdusa anterior, celei revocatorii care a fost admisa.) Partea parata ( respectiv sotia defunctului din 2001) in timpul procesului fiind convinsa ca va cadea in pretentii a facut cu propriul fiu succesiunea in discutie ( la 8 ani de la deces) respectiv Certif. Mostenitor si contract de intretinere cu uzu fruct viager - si-a instrainat nuda proprietate pentru a isi induce starea de insolvabilitate.
in act. Pauliana in al Il-ea petit am solicitat si revocarea actului de intretinere..
Deci ca si creditor-reclamant, (neavand nicio legatura cu mostenirea dupa defunctul din 2001) la paragraful al III-lea al Dvs.(poate inteleg gresit) nu aveam cum sa solicit deschiderea succesiunii in termenul legal (6 luni)
Mostenitorul,,sotia defunctului/2001 a renuntat la mostenire in 2009, (in timpul procesului in care eram tot reclmant) in favoarea fiului cu care a incheiat actele de mai sus
Va rog sa imi dati o idee cum sa imi precizez actiunea pana la primul/urmatorul termen care
este 25 03 2013
Va multumesc tuturor pentru ajutor!