avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducere cu permisul suspendat - durata urmaririi ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducere cu permisul suspendat - durata urmaririi penale

buna seara. ma numesc Borics Ferenc , si as avea si eu doua intrebari...
in data de 12.02.2013 am fost prins traversand la nivel cu o cale ferata pe rosu.
mia fost suspendat permisul pe o perioada de 90 de zile, si eliberat ''dovada fara valabilitate''.
in dimineata zilei de 13.02.2013 am fost nevoit sa duc masina la firma,( mentionez, lucram ca taximetrist) cand am fost oprit din nou.
mia fost retinuta dovada si eliberata alta dovada cum ca am condus auto pe drumurile publice cu permisul suspendat iar dovada expirata.
am fost condus la sectia de politie campia turzii jud cluj unde mi sa intocmit dosarul penal, in care am declarat ca neavand cine sa duca masina la firma am hotarat sa conduc eu. mentionez ca locuiesc in ludus jud mures.

intrebarea mea este urmatoarea...

de ce mi sa eliberat a doua dovada cu mentiunea '' a condus avand permisul suspendat iar dovada expirata, daca prima dovada era fara valabilitate?

si a doua intrebare...
cat dureaza pana imi voi recapata permisul in care dintre judete va trebui sa ma prezint la proces si la ce sa ma astept?

multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: puiutz90 , utilizator 01:47, 8 Iulie 2013
@cosmintt26:
Din ce vedeti aici ce mai banuiti:
ART. 111*)
(1) Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în următoarele cazuri:
a) la cumularea a cel puţin 15 puncte de penalizare;
b) când titularul acestuia a săvârşit una dintre infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3) şi (5);
c) la săvârşirea uneia dintre contravenţiile prevăzute la art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi în situaţia prevăzută la art. 115 alin. (1);
d) când titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie;
e) când prezintă modificări, ştersături sau adăugări ori este deteriorat;
f) când se află în mod nejustificat asupra altei persoane;
g) când perioada de valabilitate a expirat.
(2) La reţinerea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la alin. (1), titularului acestuia i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi d), precum şi în cele menţionate la art. 85 alin. (2) şi (4), art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1), art. 90 alin. (1), art. 92 alin. (3) şi (5) şi la art. 102 alin. (3) lit. a) şi c), dovada înlocuitoare a permisului de conducere se eliberează fără drept de circulaţie.
............................................................................
ART. 102
................................................................................
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;
b) conducerea vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, constatate de poliţia rutieră împreună cu specialiştii Registrului Auto Român;
c) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune;
#M5
Contesta in termen de 15 zile primul proces verbal ,care daca vei castiga si vei dovedii de greseaala politistului automat a doua zi va fi luata in calcul ca nu circulai cu permisul suspendat ,ci retinut dar aveai dovada CU drept de circulatie.Cu o aparare buna reusesti tot.Urmarirea penala poate sa dureze mult,dar cat timp te afli sub urmarirea penal poti cere dovada cu drept de circulatie de 30 de zile de la procuror de caz,cere care se face la parchetul pe raza a carui judet a fost consemnata fapta.art 111 oug 95/2002 daca nu ma insel.
@sogard:
va inselati,daca dovada este fara drept de circulatie, nu-i mai prelungeste nimeni dreptul de circulatie,cat despre contestatie daca lecturati atent descrierea utilizatorului contraventia s-a petrecut pe 12.02.2013 iar termenul de contestatie este de 15 zile de la comunicare,si daca nu ar fi primit atunci PV, prin depunerea ulterioara a contestatiei nu se rezolva nimic retroactiv,in 13.03.2013 permisul era suspendat, asa ca despre ce discutam.
Cu o aparare buna, asa cum precizati,nu exclud posibilitatea unei amenzi administrative in dosarul penal.
Ma vad nevoit sa imi fac mea culpa si sa il instiintez pe cel care a deschis topicul ca mesajul meu de pe topic este total paralel cu realitatea. Imi cer inca odata scuze si in acelasi timp ii multumesc domnului patrascu razvan care m-a corectat.
Sogard a scris:

(...)daca vei castiga si vei dovedii de greseaala politistului automat a doua zi va fi luata in calcul ca nu circulai cu permisul suspendat ,ci retinut dar aveai dovada CU drept de circulatie.(...)poti cere dovada cu drept de circulatie de 30 de zile de la procuror de caz,(...)

nu are ce sa conteste, se mentioneaza clar in oug119 ca ptr contraventia respectiva dovada se da FARA drept de circulatie si niciun procuror nu va da o dovada CU drept de circulatie.
dupa cum se observa nici userul nu contesta ca a trecut pe rosu la trecerea de CF.

Alte discuții în legătură

Numere roșii expirate. de ce mi s-a suspendat permisul 120 de zile în total? Claudiu cioi Claudiu cioi Buna seara! Numele meu este claudiu intamplarea pe scurt Am condus cateva ore cu numere expirate ..mi a fost reținut permisul dovada 15 zile ... am condus ... (vezi toată discuția)
Vatamare corporala razzu razzu Buna ziua, As dori sa ma lamuriti si pe mine cu o problema: am fost implicat acum o luna intr-un accident rutier- eram pe un drum principal in oras si m-am ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat si dosar penal ce e de facut? abusarajamil abusarajamil am o problema cu permisul meu de conducere problema in felul urmator in data de 6.4.2013 sambata am fost oprit in cluj napoca de catre echipaj de politia si ... (vezi toată discuția)