avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ajutor de inmormantare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ajutor de inmormantare

ajutorul de inmormantare ptr un pensionar decedat, de unde se ia si ce acte trebuiesc? multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 21:48, 23 Martie 2013

Casa nationala de pensii publice


Ajutorul de deces se acorda, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titularului la data decesului, unei singure persoane care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz: sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul in conditiile dreptului comun sau in lipsa acestora, orice alta persoana care dovedeste cu acte ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
Dreptul asiguratilor la ajutor de deces nu este conditionat de indeplinirea unui stagiu de cotizare.

B. Mod de calcul si plata.

Ajutorul de deces se acorda in cuantumul prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat si facut public de CNPAS, valabil la data decesului.

In cazul decesului unui membru de familie, cuantumul ajutorului de deces reprezinta jumatate din cuantumul ajutorului de deces cuvenit unui asigurat sau pensionar.

Ajutorul de deces se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Ajutorul de deces, plătit în cazul decesului pensionarilor, va fi în acest an de 2.223 de lei
Potrivit legii, asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces şi în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului (soţul; copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate; părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi). În cazul acestora, cuantumul ajutorului de deces valabil pe anul 2013 va fi de 1.112 lei (faţă de 1.059 de lei în 2012).

Potrivit art.125 al Legii nr.263/2010 privind sistemul de pensii publice, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada cu documente că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.

Dovada că au fost suportate cheltuielile ocazionate de deces se poate face cu înscrisuri doveditoare în acest sens, inclusiv cu declaraţie pe propria răspundere fiind necesar depunerea următoarelor documente: cerere pentru acordarea ajutorului de deces, certificat de deces (original şi copie); act de identitate al solicitantului (original şi copie); acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie); dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces - Factură fiscală nominală pentru achiziţionare sicriu (original şi copie); declaraţie pe proprie răspundere că a suportat cheltuielile de înmormântare şi că ajutorul de deces nu a fost solicitat şi de altă persoană, declaraţie ce trebuie să conţină sintagma "Declar că decedatul s-a aflat în întreţinerea mea şi nu avea nici un venit".

Ajutorul se acorda de casa nationala de pensii publice






Legea 263/2010



Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:

c) casa teritoriala de pensii


H.G.257/2011

Art. 113
Ajutorul de deces se acorda, dupa caz, pe baza urmatoarelor documente:
a) cerere pentru acordarea ajutorului de deces, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 11;
b) certificat de deces (original si copie);
c) act de identitate al solicitantului (original si copie);
d) acte de stare civila ale solicitantului, din care sa rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, dupa caz, actul care atesta calitatea de tutore, curator, mandatar (original si copie);
e) dovada ca solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original si copie);
f) act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se atesta boala care l-a facut inapt si data ivirii acesteia, in cazul copilului inapt in varsta de peste 18 ani (original);
g) adeverinta care sa certifice ca, la data decesului, membrul de familie cu varsta cuprinsa intre 18 si 26 de ani urma o forma de invatamant organizata potrivit legii (original).

Ajutorul se ridica de la casa teritoriala de pensii in termen de 24 ore de la solicitare.
Documentele necesare sunt:cerere tip, actul de identitate al solicitantului (orig.+copie), acte de stare civila ale solicitantului - orig.+ copie-( pt. sotie, fiu, fiica - certificat de nastere, certificat de casatorie), factura fiscala de sicriu sau articole funerare pe numele solicitantului, cupon pensie decedat ( atentie sa aibe pensie - nu indemnizatie de veteran sau lege speciala).
Daca factura fiscala de sicriu sau articole funerare este pe numele altei persoane decat sot/sotie, fiu fiica ( ex. nepot) trebuie, pe langa factura, o declaratie pe propie raspundere a solicitantului ( autentificata la notar) din care sa rezulte ca a suportat cheltiuelile de inmormantare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare dosar ajutor inmormantare lungus lungus imi poate spune cineva care sunt actele necesare completarii unui dosar pentru ajutor de inmormantare a unui pensionar? (vezi toată discuția)
Ajutor de deces pentru decedat cu domiciliul intr-un oras si pensionat in alt oras Gabriela Mitroi Gabriela Mitroi Fratele meu a murit. Are domiciliul stabil in Galati. L-am inmormantat acum 3 zile. Era pensionat pe caz de boala in Bucuresti unde avea si viza de flotant. A ... (vezi toată discuția)
Ajutor de înmormântare. Marta Tot Marta Tot Poate sa-mi spuna cineva daca sotul supravietuitor al unei persoane, care a fost secretar la o scoala generala si care a decedat, beneficiaza de acel ajutor ... (vezi toată discuția)