avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Acte necesare dosar ajutor inmormantare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Acte necesare dosar ajutor inmormantare

imi poate spune cineva care sunt actele necesare completarii unui dosar pentru ajutor de inmormantare a unui pensionar?
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 22:18, 25 Martie 2014
În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.

Ajutorul de deces se acordă, in baza unei cereri la care se ataseaza :

- certificatului de deces original si copie ;

- actului de identitate al solicitantului original si copie ;

- cupon de pensie al persoanei decedate/sustinatorului ;

- dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.


Incepand cu data de 1.01.2014, cuantumul ajutorului de deces este:

-in cazul decesului asiguratului/pensionarului 2.298 lei;

Bruta a scris:



- dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.







Chitanta sau factura cu care s-a cumparat sicriul este de ajuns.
va multumesc
Daca persoana care a suportat cheltuielile de inmormantare este sot/ sotia, fiu/ fiica a persoanei decedate va trebuie ( copie + original): BI - al persoanei care solicita, certificatul de nastere + certificatul de casatorie (daca e cazul) + cupon pensie decedat + factura fiscala de sicriu sau articole funerare ( unde la cumparator apare numele celui care solicita ajutorul de inmormantare) + certificat de deces (atentie la toate legaturile de nume - pt fiu / fiica la numele mamei / tatalui trebuie sa fie numele persoanei decedate, pt sotie - trebuie sa intre in casatorie cu numele din certificatul de nastere in concluzie - actele de stare civila care atesta gradul de rudenie cu persoana decedata)
Daca persoana care a suportat cheltuielile este alta decat sot / sotie, fiu / fiica atunci are novoie doar de ( copie + orig): BI + factura fiscala de sicriu sau articole funerare + declaratie notariala ( pe propie raspundere) din care sa rezulte ca a suportat cheltuielile de deces +cupon pensie + certificat deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare neagu ctin neagu ctin ajutorul de inmormantare ptr un pensionar decedat, de unde se ia si ce acte trebuiesc? multumesc! (vezi toată discuția)
Deces persoana cu handicap gradul 2 permanent cmarian90 cmarian90 buna ziua , mama care a avut handicap de gradul 2 permanent a decedat, succesori (adica eu fiul) am dreptu sa iau ajutor de inmormantare de la Casa de pensii ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces pentru decedat cu domiciliul intr-un oras si pensionat in alt oras Gabriela Mitroi Gabriela Mitroi Fratele meu a murit. Are domiciliul stabil in Galati. L-am inmormantat acum 3 zile. Era pensionat pe caz de boala in Bucuresti unde avea si viza de flotant. A ... (vezi toată discuția)