Buna ziua.
Ieri ma deplasam cu masina pe un drum cu 4 benzi, cate 2 pe sens, eu fiind mai aproape de marginea drumului decat de axul lui. Pe sens opus un pieton a pasit pe trecerea de pietoni, insa avand in vedere ca intre el si masina erau minim 2 benzi de drum, nu am oprit, motiv pentru care dupa trecere am fost oprit de un echipaj de politie, iar permisul mi-a fost suspendat. Pietonul nu a fost "deranjat" in nici un fel de faptul ca eu mi-am continuat deplasarea.
Vreau sa fac contestatie, insa as vrea sa stiu ce sanse am in aceasta situatie. Echipajul nu era cu masina cu radar, deci nu exista inregistare, ei erau 3 personae, iar eu eram insotit de o persoana care poate fi martor pentru declaratia mea.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri
Alin macavei
Acordarea prioritatii la traversare pentru pietoni , prin locurile amenajate si semnalizate corespunzător , se face atunci cand pietonul este angajat pe sensul tau de mers .
Art. 100 (OUG 195/2002 republicata privind circulatia pe drumurile public, actualizata prin OUG nr. 63/2006)
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savarsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
b) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;
Pietonul este si martor in pr.-verbal intocmit de catre militian ?
Pietonul nu numai ca nu este martor, dar nici macar nu a fost bagat in seama de politist. Pietonul nu a fost deranjat in nici un fel de masina mea. Cred ca nici nu ajunsese pe axul drumului, iar eu deja trecusem de trecere.
Ma deranjeaza in primul rand atitudinea politistului. Am oprit la vreo 10 m de el pentru ca nu am avut loc mai aproape si decat sa vina prin ploaie pana la masina, s-a urcat in masina, a intors pe linie dubla si s-a oprit in spatele masinii mele. initial era pe partea mea de deplasare, dar cu fata catre mine. Apoi, dupa ce a completat PV, m-a invitat la masina lui pentru semnarea lui, motivand ca afara ploua si se poate uda. Pana mi-a trecut pe PV mentiunile mele, eu am stat vreo 5 minute in ploaie, langa masina lui, iar el a stat in masina.
Cand a ajuns la obiectii, m-a intrebat ce sa scrie, astfel incat sa ma ajute la contestatie, de parca era convins ca voi face contestatie.
Am luat legatura cu un jurist pentru intocmirea contestatiei, acesta a redactat-o, iar in cadrul ei a inclus un paragraf, pentru care v-as cere un sfat, daca sta sau nu in picioare:
Iar in ceea ce priveste temeiul legal avut in vedere la identificarea faptei savarsite, adica „art. 135 lit. h) din OUG nr. 195/2002 Rep.”, nu poate fi considerat unul real si valabil, de vreme ca art. 135 nu are niciun fel de relevanta in speta de fata si nici macar nu are litera „h” la care face referire agentul constatator. Prin urmare, procesul-verbal a fost intocmit cu incalcarea art. 16 alin. (1) din OG 2/2001.