Sunt cetatean roman cu domiciliul in SUA unde locuiesc de 30 de ani, sunt si cetatean SUA si am iesit la pensie si as vrea sa ma intorc inapoi in Romania.
Intrbare: faptul ca detin cetatenia SUA stiu ca voi plati taxe federale pe venit ( pensia federala + pensia privata ) chiar daca ma mut inapoi in Bucuresti, as vrea sa stiu daca sunt obligat sa declare venitul meu la autoritatile romane si daca trebuie sa platesc taxe locale la municipiul Bucuresti si nationale la statul Roman.
În România nu există taxe naționale și locale în concepția federală americană.
Există taxe pe venit (nationale), adică cota unică de 16%, pe care dvs. nu o veti plati dacă veti dovedi autoritatilor romane ca platiti in SUA taxele, asta pentru ca exista un tratat de evitare a dublei impuneri.
Veți plăti totuși taxe locale pentru imobile (daca aveti in proprietate)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.