Buna ziua.Va rog sa ma lamuriti intr-o privinta.S-a incheiat un contract de imprumut sub semnatura privata ,avand ca obiect o suma de bani si o dobanda de 10% pe luna.Contractul a fost incheiat in data de 23.05.2011.Contractul este scris pe calculator , foarte sumar,doar numele ,CNP-urile ,suma de bani imprumutata , dobanda si termenul de rambursare si semnaturile partilor.
In consecinta, acestui contract i se aplica prevederile vechiului Cod civil , dar nu sunt lamurit in privinta faptului ca daca imprumutatul nu a scris contractul cu mana lui si nici nu a scris la sfarsit ( doar a semnat olograf) " Bun si aprobat pentru ...... suma de bani in litere " este lovit contractul de nulitate absoluta deoarece nu respecta conditiile de fond ale contractului de imprumut ?
Multumesc anticipat pentru eventualele lamuriri.
Sanctiunea nerespectarii formalitatii de care spuneti dvs. (art. 1180 din vechiul C. civ.) este aceea ca respectivul inscris nu este valabil ca "inscris sub semnatura privata", dar poate avea valoare ca inceput de dovada scrisa, e bine ca aveti cel putin asta, ceea ce conteaza este ca imprumutatul a semnat olograf pe inscris.
1. Ca act juridic, obligatia imprumutatului de a restitui imprumutul nu este afectata, obligatia ramane valabila, dar va trebui sa completati spre dovedire si cu alte mijloace de proba acel imprumut. 2. Nevalabilitatea inscrisului sub semnatura privata poate fi invocata numai de imprumutat (de exemplu nu recunoaste in totalitate suma imprumutata care apare in acel inscris, pretinde ca a luat mai putin).
Parerea mea este ca daca nu vrea sa va inapoieze banii, aveti sanse daca introduceti o actiune in justitie spre a-i recupera.
O problema ar fi si dobanda pe care ati convenit-o, stiindu-se ca intre simpli particulari (nu persoane juridice, firme) dobanda nu poate sa depaseasca 50% din dobanda legala, sub sanctiunea nulitatii clauzei si decaderea dvs. din dreptul de a pretinde chiar si numai dobanda legala. De exemplu, daca dobanda legala pe an este de 6%, intre particulari dobanda conventionala maxima este de 9%. Depinde care era dobanda legala la momentul intocmirii inscrisului, poate va incadrati in maximul admis de lege.
In completare, vreau sa va mai spun ca formularea "bun si aprobat" nu este o formula sacramentala, care trebuie scrisa intocmai. Se poate formula si in alte cuvinte, dar care sa fie in acest sens + suma scrisa in cifre si obligatoriu in litere, iar acestea toate sa fie pozitionate contextual inainte de semnatura celui ce se obliga prin inscrisul respectiv. Formularea "bun si aprobat" sau exprimarea echivalenta poate lipsi daca cel care se obliga a scris in intregime actul; de asemenea, formularea nu este ceruta in actele intocmite intre comercianti (dar nu e cazul dvs.).
Chitanta de mana
wap54
La un imprumut de la pe persoana fizica, intre cel ce imprumuta si cel imprumutat, cate exemplare se intocmesc in cazul unei chitante de mana? \\ce articol, ... (vezi toată discuția)