avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi asupra bunurilor obtinute din vanzarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi asupra bunurilor obtinute din vanzarea terenului meu

inainte de casatorie,am detinut un teren(donatia mi-a fost facuta personal),in timpul casatoriei,am vandut acest teren , am contruit o vila si am achizitionat si alte bunuri,sotul meu a decedat in sept.2012,noi nu am avut copii,el are un baiat dintr-o alta casatorie,vreau sa stiu daca aceste bunuri obtinute din vanzarea terenului meu,face obiectul succesiuni,va multumesc.
Cel mai recent răspuns: elenaref , utilizator 09:14, 23 Septembrie 2013
Toate bunurile dobandite in timpul casatoriei intra in masa succesorala.
Daca puteti demonstra ca banii cu care ati achizitionat bunurile provin din vanzarea unor bunuri proprii opereaza Subrogatia reala cu titlu universal si se vor putea socoti bunuri proprii ale dvs. Avand in vedere ca Sotul dvs a decedat in 2012, mostenirea se dezbate pe NCC, in cadrul dezbaterii succesorale, in actul de lichidare a regimului matrimonial puteti stabili aceste lucruri de comun acord cu fiul sotului dvs.
bpcs a scris:

Toate bunurile dobandite in timpul casatoriei intra in masa succesorala.

Mai întâi se pune problema bunurilor comune ale soților și apoi a masei succesorale a soțului decedat.

Bunurile dobândite din vânzarea unui bun propriu nu intră în masa bunurilor comune a soților.

În acest caz, bunul dobândit cu cu banii obținuți din vânzarea bunului propriu (acel teren) nu este bun comun ci bun propriu.
trebuie sa faceti dovada ca bunurile din timpul casatoriei au fost dobandite numai cu aportul dv si din banii proveniti din vanzarea terenului dv (bun propriu). ar fi f bine daca in actele de proprietate ar fi fost specificata provenienta banilor folositi pentru achizitia, constructie, altfel, nu spuneti daca sotul avea venituri salariale, sau din alte surse, cu ce a contribuit..etc
bunurile dobandite in timpul casatoriei au caracter de bun comun, dar in cadrul dezbaterii succesorale puteti sa dovedi ca ati avut o cota contributiva mai mare decat cea a sotului, astfel incat in masa succesorala sa intre strict cota contributiva a sotului defunct

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune - bunuri proprii/bunuri comune elenaref elenaref am fost casatorita din 1987 pana in 2003 cand am divortat,la partaj mie mi s-a atribuit un teren de 2300 mp pe care il detineam ca donatie personala si ... (vezi toată discuția)
Probleme succesiune SpeedOfSound SpeedOfSound Buna ziua! Am o problema destul de complicata la care caut raspuns si sper sa il gasesc la dumneavoastra. Sotul mamei mele a decedat in urma cu o ... (vezi toată discuția)
Contract matrimonial ancar29 ancar29 Buna seara, in cazul in care viitorul sot nu dreste sa faca un contract prenuptial, as putea face o conventie notariala in care sa trec toate ... (vezi toată discuția)