am fost casatorita din 1987 pana in 2003 cand am divortat,la partaj mie mi s-a atribuit un teren de 2300 mp pe care il detineam ca donatie personala si jumatate din ap.pe care il cumparasem impreuna,in 2004 ne-am recasatorit ,in 2009-2010 eu am vandut terenul si cu bani obtinuti am cumparat un teren de 450 mp pe care am construit o vila in 2010 si am mobilato tot din acei bani obtinuti la vanzarea terenului(mentionez ca sotul meu era pensionat anticipat inca din 2009 ,cu o pensie de 550 lei)in sept .2012 sotul meu a decedat,el avand un baiat din alta casatorie iar in preuna nu am avut copii,acum baiatul sotului se ridica cu pretentii si asupra viilei ,eu am facut declaratia de acceptare a succesiuni in termenul de 6 luni de la deces,el nu,am fost chemati la notariat dar nu ne-am inteles ca el dorea sa-i cedez ap. de 2 camere din care de fapt 1/2 este proprietatea mea,nu stiu daca m-am facut prea bine inteleasa in cea ce vreu sa spun,daca ma poate ajuta cineva cu o lamurire sau sfaturi,ce pot face eu mai departe,mentionez ca am 61 de ani si sunt pensionara,va multumesc si sper ca cineva sa ma lamureasca ,va doresc o zi buna!
Termenul este de 1 an, daca nu a trecut un an de la deces mai are timp. Daca a trecut un an, are sanse sa dovedeasca ca a acceptat tacit succesiunea, de ex daca locuieste in apartamentul de care vorbiti.
Daca a acceptat expres sau tacit succesiunea fiul sotului dvs are dreptul la 3/4 din jumatate din toate bunurile dobandite in timpul casatoriei. Din ce bani ati construit casa nu are relevanta, ar fi avut doar in caz de divort. Daca nu ii cedati apartamentul, puteti pierde mai mult.
multumesc frumos pentru raspuns,dar tot nu sunt lamurita,terenul vandut l-am detinut inainte de a intra in casatorie cu fostul sot,cum poate avea dreptul fiul lui la bunurile mele,nu locuieste in ap.,are locuinta lui petrsonala in alta localitate
Doamna, terenul pe care ati constuit si constuctia sunt dobandite in timpul casatoriei, deci sunt bunuri comune. Dupa decesul unuia din soti, bunurile se impart la 2, indiferent de contributia fiecaruia la dobandirea lor .
imi cer scuze,terenul vandut a fost donatia mea personala si nu pe familie,a fost bunul meu propiu,nu l-am dobandit in timpul casatoriei,ci inainte de casatorie
Succesiune
IONY1972
Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)