avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere succesiune - bunuri proprii/bunuri comune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere succesiune - bunuri proprii/bunuri comune

am fost casatorita din 1987 pana in 2003 cand am divortat,la partaj mie mi s-a atribuit un teren de 2300 mp pe care il detineam ca donatie personala si jumatate din ap.pe care il cumparasem impreuna,in 2004 ne-am recasatorit ,in 2009-2010 eu am vandut terenul si cu bani obtinuti am cumparat un teren de 450 mp pe care am construit o vila in 2010 si am mobilato tot din acei bani obtinuti la vanzarea terenului(mentionez ca sotul meu era pensionat anticipat inca din 2009 ,cu o pensie de 550 lei)in sept .2012 sotul meu a decedat,el avand un baiat din alta casatorie iar in preuna nu am avut copii,acum baiatul sotului se ridica cu pretentii si asupra viilei ,eu am facut declaratia de acceptare a succesiuni in termenul de 6 luni de la deces,el nu,am fost chemati la notariat dar nu ne-am inteles ca el dorea sa-i cedez ap. de 2 camere din care de fapt 1/2 este proprietatea mea,nu stiu daca m-am facut prea bine inteleasa in cea ce vreu sa spun,daca ma poate ajuta cineva cu o lamurire sau sfaturi,ce pot face eu mai departe,mentionez ca am 61 de ani si sunt pensionara,va multumesc si sper ca cineva sa ma lamureasca ,va doresc o zi buna!
xald a scris:

Calculul de mai sus se refera la vechiul cadru legal (nu stiu de ce ma mai complic, pentru ca oricum nu cititi ce scriu).

Oricum, daca aveti de gand sa contraziceti din principiul ca eu sunt profan in domeniul D-vs., va rog sa contraziceti Instantele din Romania, va dau si un exemplu, dar fiind aceasta solutia LEGALA, aveti destule exemple: [ link extern ] ?)

Pe de alta parte, NCC stabileste alte cote, care in nici un caz nu sunt cele mentionate de D-vs. www.avocatnet.ro/content/for...

La partea a doua, poate va ajuta "opinia" unui confrate in ale dreptului (e destul de raspandita opinia asta, daca va ajuta voi cita exact articolele din NCC si NCPC.), vedeti aici:

[ link extern ]
O zi buna.

Se pare ca dvs sunteti cel care nu citeste.
1. Se aplica noul cod civil;
2. este vorba despre cotele de mostenire nu despre rezerva succesorala care este jumatate din cota, si se aplica doar cand avem o liberalitate ce incalca cota unui mostenitor rezervatar. Aici avem doar o mostenire de impartit, se aplica cotele indicate de mine .
3.Va intrebam de articole nu de opinii de pe google, le putem citi cu totii. Articol in care sa apara ca la dezbaterea mostenirii, nu la partaj, se aplica acest principiu al contributiei proprii la dobandirea bunului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi asupra bunurilor obtinute din vanzarea terenului meu elenaref elenaref inainte de casatorie,am detinut un teren(donatia mi-a fost facuta personal),in timpul casatoriei,am vandut acest teren , am contruit o vila si am achizitionat ... (vezi toată discuția)
Interpretare notiune ''bun propriu'' elenaref elenaref poate sa-mi spuna cineva daca de art.340 CC lit.g,notarul tine cont la deschiderea unei succesiuni?va multumesc anticipat. (vezi toată discuția)
Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)