avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Iesire indiviziune - instanta competenta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Iesire indiviziune - instanta competenta

Care este instanta competenta sa solutioneze o cerere de indiviziune asupra unui teren potrivit noului cod de procedura civila?
Da, la ultimul domiciliu al defunctului se vor judeca ambele capete de cerere.
Observ de la dvs. ca doreati sa lamurim lucrurile prin raportare la NCPC. Mesajul dvs. nu lamureste daca este vorba despre competenta materiala sau teritoriala asa ca le vom lamuri pe rand. Desigur, inainte de a lamuri instanta competenta pe iesirea din indiviziune va trebui sa rezolvati problema dezbaterii succesiunii, fie separat la notar, fie in instanta ca si capat separat de cerere.

1-Competenta materiala este determinata de textul art.94(1) lit.l din C.p.c care dispune ca
Judecatoriile judeca .. orice alte cereri evaluabile in bani in valoare de pana la 200.000 de lei inclusiv.

Ar rezulta că, pentru iesirile din indiviziune al carui obiect este sub 200.000 de lei este competenta judecatoria, cele ce exced acestei valori fiind de competenta tribunalelor.
In privinta determinarii valorii textul art.105 C.p.c arata că:
In materie de mosten
ire competenta dupa valoare se determina fara scaderea sarcinilor sau datoriilor mostenirii.


2-Competenta teritoriala este lamurita de art.118 din C.p.c.:
Art. 118: Cererile privitoare la moştenire
(1)În materie de moştenire, până la ieşirea din indiviziune, sunt de competenţa exclusivă a instanţei celui din urmă domiciliu al defunctului:
1.cererile privitoare la validitatea sau executarea dispoziţiilor testamentare;
2.cererile privitoare la moştenire şi la sarcinile acesteia, precum şi cele privitoare la pretenţiile pe care moştenitorii le-ar avea unul împotriva altuia;
3.cererile legatarilor sau ale creditorilor defunctului împotriva vreunuia dintre moştenitori sau împotriva executorului testamentar.
(2)Cererile formulate potrivit alin. (1) care privesc mai multe moşteniri deschise succesiv sunt de competenţa exclusivă a instanţei ultimului domiciliu al oricăruia dintre defuncţi.


Observam deci ca textul art.118 C.p.c. pare sa modifice cumva datele problemei fata de vechiul cod de procedura civila: ”pana la iesirea din indiviziune”.
Ar rezulta, per a contrario, ca in adevar, pana la iesirea din indiviziune, competenta ar fi a instantei ultimului domiciliu al defunctului, ulterior iesirea din indiviziune avand o alta competenta. Care ar putea fi aceasta ?
Fiind vorba de un teren (adica un drept real imobiliar) ar fi incidente disp. art. 117 NCPC care dispune ca :
Art. 117: Cererile privitoare la imobile
(1)Cererile privitoare la drepturile reale imobiliare se introduc numai la instanţa în a cărei circumscripţie este situat imobilul.

Totusi daca avem rabdare sa citim textul art.117 integral observam ca alin. 3 dispune ca:
(3)Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică, prin asemănare, şi în cazul acţiunilor posesorii, acţiunilor în grăniţuire, acţiunilor privitoare la îngrădirile dreptului de proprietate imobiliară, precum şi în cazul celor de împărţeală judiciară a unui imobil, când indiviziunea nu rezultă din succesiune.

Drept urmare, instanta competenta este judecatoria/tribunalul ultimului domiciliu al defunctului, sigur cu temeiurile pe care le-am prezentat succinct.
Ultima modificare: Duminică, 24 Martie 2013
Alin Paidiu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiuni succesive-competenta ContSters330712 ContSters330712 \\\\"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu art. 117 alin. (3) NCPC, actuala reglementare instituie competenţa ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire- competenta miky1010 miky1010 Dezbaterea pentru un apartament din Adjud se poate face la Galati? (vezi toată discuția)
succesiune in judetul buzau ghbala ghbala Se poate deschide dosar de succesiune in Bucuresti cu toate persoanele din Bucuresti , bunurile in discutie fiind in judetul Buzau ? (vezi toată discuția)