In Asociatia noastra, avem un restantier ce a fost actionat in judecata acum 2 ani pt restante la intretinere de aprox 16.000 lei. Intre timp, procesul s-a judecat, am castigat, restantierul a facut apel si la care renuntat de curand, recunoscand ca totul a fost pt a mai castiga timp.
Ei (familia) sunt florari, duc o viata dupa cum probabil banuiti nelipsindu-le asolut nimic ! Au mai platit intre timp un total de 14.000 lei datoria fiind in acest moment de aprox 15.000 ron (restante+penalizari).
Pretentia lor in acest moment este urmatoarea: inghetarea acestei sume (vizate fiind penalizarile), urmand ca de acum incolo sa nu se perceapa si altele noi. Acestia vor ca acest raspuns sa fie rapid, isi iau angajamentul ca vor plati o suma (fara a pronunta o valoare fixa lunara). Daca ei isi iau angajamentul ca platesc o suma de aprox 2000 ron (ex) care sa acopere luna in curs si cota parte din restanta si penalizar,i se mai aplica in continuare penalizari la suma restanta veche ?
Ei vor sa se mearga cu un tabel la locatari pt a strange semnaturi prin care sa obtina acesta facilitate, dar daca sa spunem ca vor fi convinsi 50%+1 dintre locatari, Presedintele Asociatiei care semneaza aceasta "hotarare", nu raspunde in final in fata legii pt ne-incasarea sumelor ce decurg din aceste penalizari?
Va multumesc pt atentia si raspunsurile Dumneavoastra.
In ce calitate intrebati ?
Norma in vigoare precizeaza dreptul in favoarea asociatiei de proprietari de a aplica penalitati,pentru orice suma cu titlu de restanta neplatita in termenul stabilit
Daca asociatia de poprietari prin reprezentantii sai legal accepta neaplicarea de penalitati la sume cu titlu de restanta ,poate sa acirde aceasta facilitate
Eventualul tabel cu acordul locatarilor nu constituie temei legal pentru exonerarea de la plata obligatiilor rezultate din neplata in termenul stabilit a cotelor individuale de intretinere
Multumesc pentru raspuns, intreb in calitatea de presedinte al asociatiei de proprietari.
Care este temeiul legal in care se poate acorda aceasta facilitate de catre membrii comitetului executiv si care sunt urmarile in cazul in care vor fi proprietari care vor contesta (pe buna dreptate) aceasta hotarare?
In cazul in care se adopta, decizia nu va deveni obligatorie si in cazul celorlalti restantieri, rezultand ulterior in neplata de catre toti proprietarii a cotelor la intretinere la data scadenta, stiind ca nu vor avea penalitati aplicate ?
In conditiile in care legiutorul a dispus in favoarea asociatiei de proprietari aplicarea de penalitati rau platnicilor care nu inteleg/nu pot sa achite cotele individuale de intretinere in termenul stabilit,exonerarea de la plata penalitatilor ,se poate decide de catre reprezentantii legali ai asociatiei de proprietari in cazuri justificate proprietar cu situatie financiara precara,
proprietar unic in etate cu surse financiare limitate
In speta mentionata de dvs,acceptarea scutirii de la plata penalitatilor ar genera suspiciuni ,interpretari si ar deschide "pofta " si altor proprietari sa nu achite cotele de intretinere pe considerentul precedentului ...
@sterod,
Probabil ca nu ati adoptat in comitetul executiv un sistem propriu de penalizari ori nu ati prevazut in acesta si asemenea situatii. Daca totusi exista, aplicati-l.
Da, in situatia unor familii cu probleme sociale e de inteles ca membrii comitetului sa acepte.
Ar mai fi un aspect de avut in vedere. Asociatia are de plata penalizari catre furnizori, ori a platit penalizari furnizorilor in ultimii ani (de cand are acest proprietar restante)?
Daca asociatia a platit penalizari sau are de plata penalizari nu aveti cum sa-l scutiti pe restantier de aplicarea si incasarea penalizarilor.
Nu numai ca va sar ceilalti in cap, dar nu aveti cum acoperi penalizarile catre furnizori.
Oricum discutati in comitet si nu luati in consideratie tabele semnate de proprietari. Eventual, daca nu aveti penalizari de plata catre furnizori, spuneti-le sa platesaca in baza unei esalonari pe care o stabiliti impreuna cu ei si ca o sa puneti la vot solicitarea lor in urmatoarea adunare generala. Pana atunci pot sa-si dovedeasca corectitudinea.