Eu am niste indoieli cu privire la posibilitatea anularii operatiunii de transfer al dreptului de proprietate pe cale notariala, in modalitatea descrisa de dvs.
In esenta, la vanzare este vorba despre acordul de vointa al partilor pentru transferul dreptului de proprietate, ceea ce implica, printre altele, plata de taxe si onorariu.
Revenirea partilor la situatia anterioara, prin anularea actului se face de catre instanta de judecata, pentru motivele prevazute de C.civil.
Printr-o declaratie notariala, asa cum deduc eu ca este vorba, nu pot fi repuse partile in situatia anterioara.
Eventual, partile suporta din nou costurile vanzarii-cumpararii si revin la situatia anterioara in acest mod.
Raspunsul meu in acest caz este ca sunteti in eroare cu privire la natura celui de-al doilea act si va sfatuiesc sa mergeti cu actul la un avocat.
multumesc mult, Actul de vanzare-cumparare nu a fost inregistrat in arhiva notariala, un aspect care mie mi se pare ciudat nici actul de revenire, cu mentiunea ca aceste 2 acte au fost facute in aceeasi zi dif de 2 ore,am fost la notar sa-mi explice de ce nu apare nici un document la cartea funciara,a verificat in registrul notarial si imi spune ca nu exista inregistrat aceste 2 doc in registru si ca am facut eu fals in acte, am fost socat si chiar ma gandeam sa chem politia pentru ca ma acuza de semnatura falsa,stampila falsa si diverse.Este posibil sa avem si eu si cumparatorul actul de vanzare-cumparare,timbrat,semnat,datat si sa nu apara in registrul notarial??? Probabil eu trebuia sa duc actul de revenire la judecatorie la departamentul transcriptiuni si inscriptiuni
cu stima si multumesc inca o data
Din ce spuneti dumneavoastra reiese ca nu ati vandut si ca actul nu exista.
Sunteti intabulat dumneavoastra la cartea funciara sau "cumparatorul"? Daca sunteti dumneavoastra inscris in CF atunci nu exista nicio problema.
VA MULTUMESC PENTRU RASPUNS, apare un raspuns corect, CARTEA FUNCIARA, acest lucru se intampla intr-un oras din ROMANIA, toti functionari se cunosc intre ei,toti au o cauza comuna, O PALMA DE PAMANT, vai de cel ce a plecat multi ani si acum vine sa ceara cate ceva. OK ,vreau sa vand terenul la o asociatie, asociatia imi spune de plata impozitului, de acte legalizate la notar, de etc dar nicidecum - depuneti o cerere la cartea funciara sa vedeti statutul terenului pentru ca sau mai intamplat cazuri de EROARE JURIDICA (primesc o explicatie de la cineva susotindu-mi) si ar fi bine sa ajungeti tot la notara care ati facut actele pentru legalizarea copiilor, aici documentul (vanzare-cumparare) nu apare in registrul notarei si incepe nebunia, ma trezesc jignit si terfelit de notar ca am facut fals in acte,ca stampila nu seamana cu a ei,ca nu este semnatura ei si mai aveam putin sa chem politia sau s-o strang de gat (sincer nici acum nu-mi revin). Intradevar cand vrei sa cumperi sau sa vinzi trebuie sa afli situatia juridica, am sa ajung la carte funciara si la judecatorie orasului pentru a lamuri situatia. Cu stima si multumesc inca o data
Cererea de informare de la cartea funciara o puteti depune personal sau prin intermediul unui inginer care face masuratori pentru intabulare sau prin intermediul unui (alt) birou notarial. Daca puteti apela la alta varianta, nu trebuie sa mai faceti drumul pana la cartea funciara. Daca sunteti intabulat, primiti un document care se numeste extras de carte funciara pentru informare si care atesta negru pe alb ca dumneavoastra figurati acum ca proprietar. Daca nu sunteti intabulat (nu dvs, ci terenul) grabiti-va sa faceti prima intabulare. Va trebuie intr-adevar copii legalizate dupa actele dvs. de proprietate + certificat fiscal + copie CI + masuratori efectuate de un profesionist. De asemenea, faptul ca "potentialul cumparator" din anul 1998 nu este inscris ca proprietar pe rolul fiscal poate fi un bun indiciu ca actul de vanzare despre care vorbiti in sine nu exista.
Sa ne tineti la curent cu aceasta situatie, succes!