avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... ACT NOTARIAL VANZARE-CUMPARARE care nu a fost trecut ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

ACT NOTARIAL VANZARE-CUMPARARE care nu a fost trecut in registrul notarului este nul?

Buna ziua, in anul 1998 am facut un act de vanzare-cumparare pentru un teren agricol daca imi aduc bine aminte in jur de ora 10 dimineata iar persoana care a cumparat dupa 2 ore nu a mai vrut sa cumpere acel teren agricol (motive pers-probabil neintelegeri cu sotia)si am ajuns iar la acelas notar care imi elibereaza un document prin care se specifica - actul cu nr xxx din data xxx a fost anulat la cererea partilor numele meu in calitate de vanzator si xxx in calitate de cumparator, acestia retragandu-si consimtamantul privitor la instrainare suprafetei de xxx teren extravilan situat xxx , si restituind banii si terenul, partile revenind la situatia anterioara. Urmeaza sa procedati la efectuarea mentiunilor corespunzatoare in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni la pozitia nr xxxx din data xxx.
Toate bune si frumoase pana de curand cand cineva imi propune sa-i vand terenul,sunt deacord si incepem sa facem actele iar de la cartea funciara imi spune verbal ca, acest doc este inregistrat la ei dar din nu stiu ce motive nu poate sa-mi elibereze documentul pentru a face vanzarea,ma trimite la notarul la care am facut actul in anul 1998,ii explic situatia doamna se uita in registrele ei si imi spune ca acest document nu existra inregistrat la ea, ca a avut o secretara care a avut probleme cu ea,ca probabil nu am platit comisionul si de aceea nu este trecut,ca am facut fals in acte,ca diverse,am ramas stupefiat, a vrut sa-mi rupa hartiile in fata,a scris pe actul de V-C ca este anulat. Am fost la fostul cumparator care din pacate a murit dar copilul are actul V-C dar ce-l de anulare nu, l-am rugat sa duca la notara pentru a dovedi ca am facut actele la ea.
Intrebarea este daca domna notar nu a inscris actul de vanzare-cumparare in registre si nici actul de revenire la situatia anterioara acete documente mai sunt valabile???
Cu stima si multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters267464 , utilizator 16:37, 1 Aprilie 2013
Eu am niste indoieli cu privire la posibilitatea anularii operatiunii de transfer al dreptului de proprietate pe cale notariala, in modalitatea descrisa de dvs.
In esenta, la vanzare este vorba despre acordul de vointa al partilor pentru transferul dreptului de proprietate, ceea ce implica, printre altele, plata de taxe si onorariu.
Revenirea partilor la situatia anterioara, prin anularea actului se face de catre instanta de judecata, pentru motivele prevazute de C.civil.
Printr-o declaratie notariala, asa cum deduc eu ca este vorba, nu pot fi repuse partile in situatia anterioara.
Eventual, partile suporta din nou costurile vanzarii-cumpararii si revin la situatia anterioara in acest mod.
Raspunsul meu in acest caz este ca sunteti in eroare cu privire la natura celui de-al doilea act si va sfatuiesc sa mergeti cu actul la un avocat.
multumesc mult, Actul de vanzare-cumparare nu a fost inregistrat in arhiva notariala, un aspect care mie mi se pare ciudat nici actul de revenire, cu mentiunea ca aceste 2 acte au fost facute in aceeasi zi dif de 2 ore,am fost la notar sa-mi explice de ce nu apare nici un document la cartea funciara,a verificat in registrul notarial si imi spune ca nu exista inregistrat aceste 2 doc in registru si ca am facut eu fals in acte, am fost socat si chiar ma gandeam sa chem politia pentru ca ma acuza de semnatura falsa,stampila falsa si diverse.Este posibil sa avem si eu si cumparatorul actul de vanzare-cumparare,timbrat,semnat,datat si sa nu apara in registrul notarial??? Probabil eu trebuia sa duc actul de revenire la judecatorie la departamentul transcriptiuni si inscriptiuni
cu stima si multumesc inca o data
Din ce spuneti dumneavoastra reiese ca nu ati vandut si ca actul nu exista.
Sunteti intabulat dumneavoastra la cartea funciara sau "cumparatorul"? Daca sunteti dumneavoastra inscris in CF atunci nu exista nicio problema.
VA MULTUMESC PENTRU RASPUNS, apare un raspuns corect, CARTEA FUNCIARA, acest lucru se intampla intr-un oras din ROMANIA, toti functionari se cunosc intre ei,toti au o cauza comuna, O PALMA DE PAMANT, vai de cel ce a plecat multi ani si acum vine sa ceara cate ceva. OK ,vreau sa vand terenul la o asociatie, asociatia imi spune de plata impozitului, de acte legalizate la notar, de etc dar nicidecum - depuneti o cerere la cartea funciara sa vedeti statutul terenului pentru ca sau mai intamplat cazuri de EROARE JURIDICA (primesc o explicatie de la cineva susotindu-mi) si ar fi bine sa ajungeti tot la notara care ati facut actele pentru legalizarea copiilor, aici documentul (vanzare-cumparare) nu apare in registrul notarei si incepe nebunia, ma trezesc jignit si terfelit de notar ca am facut fals in acte,ca stampila nu seamana cu a ei,ca nu este semnatura ei si mai aveam putin sa chem politia sau s-o strang de gat (sincer nici acum nu-mi revin). Intradevar cand vrei sa cumperi sau sa vinzi trebuie sa afli situatia juridica, am sa ajung la carte funciara si la judecatorie orasului pentru a lamuri situatia. Cu stima si multumesc inca o data
Cererea de informare de la cartea funciara o puteti depune personal sau prin intermediul unui inginer care face masuratori pentru intabulare sau prin intermediul unui (alt) birou notarial. Daca puteti apela la alta varianta, nu trebuie sa mai faceti drumul pana la cartea funciara. Daca sunteti intabulat, primiti un document care se numeste extras de carte funciara pentru informare si care atesta negru pe alb ca dumneavoastra figurati acum ca proprietar. Daca nu sunteti intabulat (nu dvs, ci terenul) grabiti-va sa faceti prima intabulare. Va trebuie intr-adevar copii legalizate dupa actele dvs. de proprietate + certificat fiscal + copie CI + masuratori efectuate de un profesionist. De asemenea, faptul ca "potentialul cumparator" din anul 1998 nu este inscris ca proprietar pe rolul fiscal poate fi un bun indiciu ca actul de vanzare despre care vorbiti in sine nu exista.
Sa ne tineti la curent cu aceasta situatie, succes!

Alte discuții în legătură

Intabulare miruna.c miruna.c am in fata un contr de V/C incheiat la notariat in 1992 La finele actului scrie "prezentul act s-a transcris in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni ... (vezi toată discuția)
Apartament sub ipoteca Tommy D Tommy D Salutari la toata lumea! Am cumparat o masina in 1998 si am garantat cu apartamentul. Acte peste acte si binenteles ca apartamentul a fost pus sub ipoteca. ... (vezi toată discuția)
Contract de schimb imobil-auto draghicidumitruadrian draghicidumitruadrian Buna ziua, Am o intrebare: Am vazut ca exista contractul de schimb. Doresc sa evit momentan costurile inutile cu cadastru etc (contract de vanzare-cump) si ... (vezi toată discuția)