avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... ACT NOTARIAL VANZARE-CUMPARARE care nu a fost trecut ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

ACT NOTARIAL VANZARE-CUMPARARE care nu a fost trecut in registrul notarului este nul?

Buna ziua, in anul 1998 am facut un act de vanzare-cumparare pentru un teren agricol daca imi aduc bine aminte in jur de ora 10 dimineata iar persoana care a cumparat dupa 2 ore nu a mai vrut sa cumpere acel teren agricol (motive pers-probabil neintelegeri cu sotia)si am ajuns iar la acelas notar care imi elibereaza un document prin care se specifica - actul cu nr xxx din data xxx a fost anulat la cererea partilor numele meu in calitate de vanzator si xxx in calitate de cumparator, acestia retragandu-si consimtamantul privitor la instrainare suprafetei de xxx teren extravilan situat xxx , si restituind banii si terenul, partile revenind la situatia anterioara. Urmeaza sa procedati la efectuarea mentiunilor corespunzatoare in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni la pozitia nr xxxx din data xxx.
Toate bune si frumoase pana de curand cand cineva imi propune sa-i vand terenul,sunt deacord si incepem sa facem actele iar de la cartea funciara imi spune verbal ca, acest doc este inregistrat la ei dar din nu stiu ce motive nu poate sa-mi elibereze documentul pentru a face vanzarea,ma trimite la notarul la care am facut actul in anul 1998,ii explic situatia doamna se uita in registrele ei si imi spune ca acest document nu existra inregistrat la ea, ca a avut o secretara care a avut probleme cu ea,ca probabil nu am platit comisionul si de aceea nu este trecut,ca am facut fals in acte,ca diverse,am ramas stupefiat, a vrut sa-mi rupa hartiile in fata,a scris pe actul de V-C ca este anulat. Am fost la fostul cumparator care din pacate a murit dar copilul are actul V-C dar ce-l de anulare nu, l-am rugat sa duca la notara pentru a dovedi ca am facut actele la ea.
Intrebarea este daca domna notar nu a inscris actul de vanzare-cumparare in registre si nici actul de revenire la situatia anterioara acete documente mai sunt valabile???
Cu stima si multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters267464 , utilizator 16:37, 1 Aprilie 2013
MULTUMESC MULT, am platit impozitul pe teren pentru 5 ani in urma + penalitati 26-02-2013, in data de 25-03-2013 am scos CERTIFICATUL DE ATESTARE FISCALA in care este specificat clar; numarul matricol, zona terenului, mp, tarla - parcela. Chiar imi pun intrebarea, pot plati doua persoane pe acelas teren din anul 1998 si nimeni sa nu constate greseala???
Nu ne-ati spus cine reiese a fi proprietar din certificatul fiscal. Banuiesc ca dumneavoastra. Puteti sta linistit, e clar ca sunteti proprietar. Nu uitati sa va faceti intabularea :)
in certificatul fiscal scrie; EU avand calitatea de proprietar si a verificarilor efectuate la nivelul compartimentului de specialitate la nr de rol nominal unic XXXX se atesta urmatoarele ;
contribuabilul EU cu domicilul XXX figureaza in evidentele fiscale cu urmatoarele bunuri
teren extravilan,si etc
revin cu noutati; am fost iar in orasul XXX pentru a lamuri situatia mai sus mentionata, stupoare, am fost la judecatorie si imi spun ca nu la ei se gaseste acest dosar ci la biroul de publicitate la vremea respectiva adica astazi oficiul de cadastru si publicitate imobiliara,ok am fost si acolo intradevar exista un act de vanzare cumparare (iar eu il am si pe cel de anulare care nu este trecut acolo) dar nu-mi spune la ce data a fost depus acest act de vanzare-cumparare la cadastru. Am fost si la primarie sa cer lamuriri referitor la impozit,daca pot 2 prs pot sa plateasca impozit pe acelas teren? au dat din umeri, da este posibil, sa mai intamplat. Deci cu alte cuvinte nu am aflat nimic,cineva ma trimite la cineva si acel cineva la altcineva si uite asa am mai cheltuit niste bani. Intrebarea mea este, pot sa cer la notariat un duplicat dupa actul de vanzare-cumparare eu c-a vanzator??? desi m-a facut cu oua si otet ca nu exista acest document in registru si etc,etc, daca nu vrea sa-mi dea un duplicat ce pot sa fac??? am fost la un notar (notarul la care am vrut sa fac actele de vanzare acum 2 sapt)din orasul respectiv, am aratat toate actele iar notarul imi explica urmatoarele, ca notarul respectiv deoarece timpul a fost foarte scurt nu a mai trecut in registru desi are obligatia sa tina la dosar tot ce se inregistreaza in notariat, c-a atare trebuia sa aibe la dosar si documentul de anulare al contractului de vanzare-cumparare,in acest document este scris:

Catre judecatoria XXX Biroul de publicitate. Actul autentic nr xxx din data yy 1998 a fost anulat la cerea partilor EU in calitate de vanzator,si EL in calitate de cumparator,acestia retragandu-si consimtamantul privitor la instrainarea suprafetei de teren XXX situat in XXX ,si restituindui banii si terenul,partile revenind la situatia anterioara. Urmeaza sa procedati la efectuarea mentiunilor corespunzatoare in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni la pozitia xxx din data de xx 1998. numar inregistrare pe act cu data ; 3 numere diferenta fata de numar inregistrare act vanzare-cumparare. un sfat ??? sau ajung la avocat???

cu multa stima si multumesc inca o data
Domnule, mergeti din nou la OCPI si cereti o hartie scrisa, nu opinii si nazuinte ale salariatilor de acolo. Nu mai bagati in seama toti functionarii cu salariul minim pe economie, dumneavoastra trebuie sa va rezolvati problema si cu asta, basta!
Aveti doua documente alternative pe care le puteti cere:
1. certificat de sarcini (daca terenul nu este intabulat) - costa 100 lei si dureaza 5 zile lucratoare sa vi-l dea, din momentul depunerii cererii; SAU
2. extras de carte funciara pentru informare (daca terenul este intabulat) - costa 20 lei si dureaza 4 zile lucratoare sa vi-l dea, din momentul depunerii cererii.
In aceste hartii scrie exact cine este inregistrat ca proprietar acum in cartea funciara (sau registrul de transcriptiuni).

Parerea mea sincera este sa mergeti la un alt notar sa va ajude cu obtinerea acestor documente, va costa tot atat si nu mai stati la coada la OCPI. In plus, notarul stie exact ce sa ceara, pe cand dumneavoastra, care aveti poate alta profesie, nu stiti ce sa le cereti si iar va trimit inapoi acasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare miruna.c miruna.c am in fata un contr de V/C incheiat la notariat in 1992 La finele actului scrie "prezentul act s-a transcris in registrul de transcriptiuni si inscriptiuni ... (vezi toată discuția)
Contract de schimb imobil-auto draghicidumitruadrian draghicidumitruadrian Buna ziua, Am o intrebare: Am vazut ca exista contractul de schimb. Doresc sa evit momentan costurile inutile cu cadastru etc (contract de vanzare-cump) si ... (vezi toată discuția)
Apartament sub ipoteca Tommy D Tommy D Salutari la toata lumea! Am cumparat o masina in 1998 si am garantat cu apartamentul. Acte peste acte si binenteles ca apartamentul a fost pus sub ipoteca. ... (vezi toată discuția)