avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1280 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie comuna- schimbare domiciliu minor cand tatal ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie comuna- schimbare domiciliu minor cand tatal nu e de acord

buna..in urma divortului ,domiciliulul fetitelor de 9 respectiv 6 ani sa stabilit la mine..precizez ca avem custodie comuna asupra fetelor.fostul sot trebuiee sa plateasca o pensie alimentara de 210 ron pt amandoua .din ianuarie eu am ramas fara loic de munca datorita faptului ca sa inchis fabrica de incaltaminte unde lucram..fostul sot plateste pensie alimentara din ianuarie,dar alocatia minorelor inca vine pe numele lui ,,alocatie care nu a mai restituit/o fetelor de cand plateste pensie alimentara,ba mai mult daca vrea sa ia fetele la el nu vrea sa le mai plateasca pensia alimentara..asta sa intamplat in decembrie,,nici pensie si nici alocatie pt ca a avut fetele la el in vacanta.precizez ca el sa recasatorit iar actuala lui sotie are un copil in varsta de 6 ani ,copil pe care al duce la scoala cu program prelungit.pt fetele noastre nu a participat si nu participa cu nimic nici pt scoala si nici pt cele necesare zilnice pe motiv ca nu are nici un venit.am posibilitatea sa plec in italia si sa duc fetele cu mine insa el nu vrea sa/mi dea semnatura.cum pot eu sa obtin custodia fetelor daca nu am bani de procese in instanta?precizez ca in urma divortului din casa nu am obtinut nimic de la sot,,el locuieste in casa unde am investit bani ,iqar eu cu fetele la parintii mei unde conditiile sant cum sant..va rog sa ma sfatuiti cu ce as putea sa fac sa le pot oferi un viitor mai bun fetelor si fara ajutorul fostului sot.
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 09:45, 27 Martie 2013
Custodia exclusiva se acorda doar acolo unde sunt motive intemeiate, iar pentru a pleca cu fetele trebuie sa aveti acordul lui expres exprimat in fata notarului.
Evident ca nu este in regula sa nu plateasca pensie daca ia fetele in cadrul programului de vizita, insa nu prea aveti ce sa faceti, doar sa va adresati unui executor si apoi politiei cu o plangere penala.
Incercati sa va gasiti un loc de munca in tara pentru a fi fetele la dv, daca plecati in strainatate si nu aveti acordul lui va trebui sa le lasati acasa cu parintii dv, iar el poate profita de situatie pentru a cere sa se stabileasca locuinta copilelor la domiciliul sau (ori nu, avand in vedere ca este recasatorit ...?)
In privinta bunurilor comune ... partaj ....
Art.398 din noul Cod Civil prevede ca exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte este hotarata de instanta daca exista motive temeinice, avand in vedere interesul superior al copilului.

Celalalt parinte pastreaza doar dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului.


Formulati si depuneti o plangere penala pentru savarsirea infractiunii de abandon de familie, incriminata de art .305 din Codul penal, pentru a fi efectuate acte de cercetare penale , impotriva fostului sot.



Succes.



multumesc pentru raspuns...ce nu inteleg eu la custodia asta comuna>de ce se acorda custodie comuna in urma unui proces de divort daca in timpul procesului se discuta problemele avute in timpul casatoriei.la mine era clar din timpul procesului ca el nu o sa plateasca nici pensie alimentara nici sa contribuie la cresterea fetelor .se vede ca in ziua de azi conteaza mult mai mult relatiiile avute in instanta si banii dati spaga la cei care intervin pt a avea castig de cauza.asta e Romania noastra.nu e de mirare ca se intampla cate se intampla in tara asta.legile noastre ai fac pe hoti sa devina hoti,,pe ucigasi sa ucida iar cei care se sinucid no o fac de bine.asta e ROMANIA SI LEGILE EI..../.....MULTUMESC PENTRU8 RASPUNS




.
Problemele dvs in casnicie nu au legatura cu autoritatea parinteasca si nu trebuia sa dea spaga ca judecatorul sa aplice o lege.. regula acum e ca ambii parinti sa exercite autoritea parinteasca, legea n-are cusur.. mai greu cu aplicarea ei, sunt parinti pentru care sa exercite autoritatea parinteasca inseamna numai sa-i faca zile fripte celuilalt parinte , asta neavand nimic comun cu interesul copilului lui.
Incercati sa-i explicati situatia tatalui si sa ajungeti la intelegere.. poate vrea dansul sa creasca copiii sau sa va ajute financiar pana va angajati, nu numai sa nu fie de acord si atat.
Daca dvs considerati ca numai din rea credinta tatal nu-si da acordul sa plecati cu fetele si daca aveti contract de munca, puteti cere instantei sa dea o hotarare care sa suplineasca acordul tatalui pt a schimba domiciliul fetelor in strainatate acolo unde va mutati.
Stimati interlocutori, legea se respecta, dar ea poate fi si interpretata.
Legea prevede negru pe alb ca parintii au obligatia sa asigure in mod solidar cresterea si educatia minorilor pe care i-au conceput.
Am convingerea ca nici un parlamentar, magistrat sau chiar avocat nu crede ca 2 copii pot fi intretinuti de 2 x 210 lei/lunar, asta doar in situatia in care parintele platitor este de buna credinta si chiar plateste.
Beneficiul dragostei parintesti oferite cu ajutorul executorului judecatoresc de catre parintele vizitator copilului indaratnic care, saracul, stie de ce ii este frica ( si mai stie ca de ce ti-e frica, nu scapi) nu tine loc de cheltuielile cu gradinita, scoala, intretinere locuinta, imbracaminte, transport, acadele si circ, in plus, hartuiala la care este supus parintele rezident ia bietului copil si din bruma de timp dedicata de catre parintele rezident pentru activitati benefice lui.

Este de amintit experimentul trecut cu parlamentarii solicitati sa traiasca din salariul minim si care au esuat in cateva zile. Si nu era vorba de 100 sau 200 lei.

Mai amintesc aici usurinta cu care cineva, de pe acest forum, vorbea deunazi de o suma de 90 mii lei. Cine este in masura sa dispuna de aceasta suma, nu ajunge sa fie executat silit si nici copilul sau nu este chinuit de fel de fel de "psihologi" investiti la apelul de seara.

Daca legea este asa buna, de ce in tarile unde se aplica mai demult incep sa renunte la ea?
Daca exista atata intelegere intre fostii parteneri, de ce trebuie legalizata intelegeerea prin n-spe mii de procuri la notar-bani si timp cheltuiti aiurea?
Iar daca nu exista intelegere-99,99% din cazuri - legea este sursa de noi conflicte, frustrari, care afecteaza in mod direct-negativ-minorul. Mai incarca si instantele de judecata, provoaca cheltuieli suplimentare ale statului si asa sarac.
Cineva totusi castiga din toata aceasta nebunie; ma refer la cei care castiga din orice conflict, cu cat mai multe, cu atat mai bine...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Custodie Georgica112 Georgica112 Buna seara! As dori un răspuns de la un specialist. Am divorțat acum un an și trei luni amiabil la notar , ne-am inteles in privința copilului nostru in ... (vezi toată discuția)
Probleme custodie copil PAVEN ANA MARIA PAVEN ANA MARIA As dori sa va cer sfatul intr-o problema de familie. Sora mea a divortat in urma cu doi ani obtinand custodia deplina asupra copilului , care anul acesta ... (vezi toată discuția)
Divort 2009, rejudecare pentru obtinere autoritate parinteasca comuna merlin12 merlin12 Buna ziua, Fratele meu a divortat in 2009. In urma divortului, fosta sotie a ramas cu copilul (pe atunci legea nu dadea castig de cauza si tatilor) si cu ... (vezi toată discuția)