avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Donatie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Donatie

Am nevoie urgent sa stiu daca donatiile sunt impozitate in vreun fel...in speta in care o firma doneaza o suma de bani unei persoane cu dizabilitati?

Va rog sa ma ajutati, intentionez sa fac o astfel de donatie insa... nu stiu concret ce presupune. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 07:29, 27 Martie 2013
Persoana juridica poate incheia doar acele acte juridice conforme scopului ei, respectiv obtinerea profitului. Din acest motiv, un act de donatie ar fi lovit de nulitate absoluta.
Ca persoana juridica puteti face doar acte de sponsorizare si mecenat, in conditiile legii.

Ca si tratament fiscal, din ceea ce stiu cheltuielile de sponsorizare si/sau mecenat efectuate potrivit legii sunt cheltuieli nedeductibile fiscal, dar pot fi scazute din impozitul pe profit datorat daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

1. sunt in limita a 3 la mie din cifra de afaceri;

2. nu depasesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

Ultima modificare: Marți, 26 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Am microintrepridere, am uitat sa mentionez, ramane valabila conditia de 3 la mie din CA? Pentru o cauza umanitara ...intra in incidenta contractului de mecenat? Nu prea cunosc ce implica cheltuielile nedeductibile pentru microintreprindere...
Multumesc pentru raspuns. Respect!
Atat mecenatul, cat si sponsorizarea au niste conditii foarte stricte in privinta destinatarilor - Legea 32/1994:

Art. 1
(1) Sponsorizarea este actul juridic prin care două persoane convin cu privire la transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare pentru susţinerea unor activităţi fără scop lucrativ desfăşurate de către una dintre părţi, denumită beneficiarul sponsorizării.

(3) Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoană fizică sau juridică, numită mecena, transferă, fără obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă, dreptul său de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare către o persoană fizică, ca activitate filantropică cu caracter umanitar, pentru desfăşurarea unor activităţi în domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau ştiinţific - cercetare fundamentală şi aplicată.

Art. 4

(1) Poate fi beneficiar al sponsorizării:

a) orice persoană juridică fără scop lucrativ, care desfăşoară în România sau urmează să desfăşoare o activitate în domeniile: cultural, artistic, educativ, de învăţământ, ştiinţific - cercetare fundamentală şi aplicată, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protecţiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenţă şi servicii sociale, de protecţia mediului, social şi comunitar, de reprezentare a asociaţiilor profesionale, precum şi de întreţinere, restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentelor istorice;

b) instituţiile şi autorităţile publice, inclusiv organele de specialitate ale administraţiei publice, pentru activităţile prevăzute la lit. a);

c) de asemenea, pot fi sponsorizate, în condiţiile prezentei legi, emisiuni ori programe ale organismelor de tele viziune sau radiodifuziune, precum şi cărţi ori publicaţii din domeniile definite la lit. a);

d) orice persoană fizică cu domiciliul în România a cărei activitate în unul dintre domeniile prevăzute la lit. a) este recunoscută de către o persoană juridică fără scop lucrativ sau de către o instituţie publică ce activează în domeniul pentru care se solicită sponsorizarea.

(2) Poate fi beneficiar al mecenatului orice persoană fizică cu domiciliul în România, fără obligativitatea de a fi recunoscută de către o persoană juridică fără scop lucrativ sau de către o instituţie publică, care necesită un sprijin în domeniile prevăzute la art. 1 alin. (3).

Deci persoanele cu dizabilitati nu par sa se incadreze in cele de mai sus.

Nu stiu foarte multe legat de regimul fiscal al acestor acte in cazul microintreprinderii, din pacate...
De la inceputul lui 2013 a intrat in vigoare HG nr. 84/2013 prin care s-au modificat legile care reglementau tratamentul fiscal aplicat operatiunilor de protocol, mecenat si sponsorizare. Poate gasiti mai multe amanunte studiind aeasta hotarare de guvern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sponsorizare GEORADU1971 GEORADU1971 cum pot beneficia de o sponsorizare pentru achizitionarea de proteze auditive pentru un copil minor,prin contract de sponsorizare sau de mecenat ? M-i s-a ... (vezi toată discuția)
Sponsorizare, mecenat kodrins kodrins Buna ziua O persoana fizica fara personalitate juridica, dar cu activitate publica recunoscuta de catre diverse asociatii, poate primi sponsorizare, sau nu? ... (vezi toată discuția)
Cabinet individual de psihologie (pfi) poate primi sponsorizari si donatii? Stefy26 Stefy26 Buna ziua! Un cabinet individual de psihologie (PFI) poate primi sponsorizari si donatii? Multumesc! (vezi toată discuția)