avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... granituire -admisibilitate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

granituire -admisibilitate

Va supun atentiei urmatoarea speta:
BE partajeaza averea ramasa de pe urma mamei, cu CM. Se atribuie 1506 mp lui BE si 1176 mp lui CM, cu mentinerea in indiviziune a unei suprafete de 43 mp, drum de acces, cu laturile de 4,85 ml. si 8,85 ml.. BE pune in posesie sentinta de partaj, insa executorul nu poate efectua tarusarea loturilor si trasarea granitei deoarece nu i se permite de catre tatal in viata.Astfel, executorul intocmeste in proces verbal de punere in posesie si spune ca a identificat acest drum in indiviziune. Dupa 5 ani BE edifica un gard despartitor intre proprietati si profitand ca sotul lui CM nu este acasa si ca CM nu se pricepe, traseaza gardul despartitor in linie dreapta, fara sa mai respecte drumul de acces de 43 mp (un dreptunghi).Peste 3 luni cand sotul lui CM se intoarce acasa observa ca nu este respectat hotarul si modifica acest gard(dupa ce in prealabil a rugat-o pe BE sa vina sa modifice gardul ca nu este bine facut si aceasta a refuzat) prin scoaterea a 6 stalpi si reamplasarea lor. Dupa 3 ani, BE ii da in judecata pe cei doi CM si sotul ei CI, formuland actiune in obligatie a face prin care sa fie obligati cei doi sa mute gardul pe linia de hotar sau sa fie abilitata reclamanta sa o faca pe cheltuiala paratilor.Parata CM formuleaza intampinare prin care invoca inadmisibilitatea actiunii atata vreme cat linia de hotar nu a fost stabilita niciodata, nu se poate muta gardul si prin cerere reconventionala solicita granituirea proprietatilor.Reclamanta solicita respingerea cererii reconventionale ca neintemeiata.La intrebarea instantei arata ca nu intelege sa completeze actiunea cu capat de cerere privind revendicarea sau granituirea. Se administreaza probatorii, inscrisuri, martori si expertiza topo. Expertiza stabileste ca , desi dimensiunile laturilor celor doua terenuri sunt asemanatoare cu cele din expertiza initiala de lotizare, totusi suprafetele au fost calculate gresit. Propune doua variante, prima prin care respecta cotele date in expertiza lotizare, varianta ce are ca efect dezechilibrarea suprafetelor primite de cele doua parti (CM are mai mult si BE mai putin decat in sentinta de partaj) insa se respecta cotele expertizei de lotizare. A doua varianta modifica cotele expertizei initiale si stabileste suprafete aproximative fata de cele date prin sentinta de partaj (oricum suprafetele nu mai corespund cu cele din sentinta de partaj).
In ce masura credeti ca actiunea formulata de reclamanta este admisibila fata de datele date si in ce masura este admisibila cererea reconventionala. Daca este admisibila cererea reconventionala ce variante va avea in vedere instanta, cea care respecta cotele initiale ale laturilor sau cea care respecta cat de cat suprafetele?
:( off...sper ca n-am plictisit.
Cel mai recent răspuns: Mihaela Hornea , Avocat 14:37, 28 Martie 2013
Reclamanta trebuia sa formuleze capat de cerere avand ca obiect granituirea.Situatia juridica se va rezolva dar ,eu cred, ca instanta va admite cererea reconventionala si va stabili linia de hotar..cel mai probabil in varianta 2 adica cel mai aproape de solutia de la partaj.Ideal ar fi sa incheiati tranzactie daca sunteti reclamanta...altfel..veti putea fi obligat la cheltuieli de judecata.succes.
Cu stima,
av. Ileana Schwarz
Sper sa se admita cererea reconventionala insa mai sper si ca instanta sa dea eficienta deciziei nr. 2153/18.06.2005 a ICCJ in care se arata clar ca;" judecatorul nu are a se pronunta asupra existentei si intinderii dreptului de proprietate, ci asupra formei terenului, in partea din litigiu, al carui contur este fixat, decisiv, prin linia hotarului despartitor, determinata prin semne vizibile."
Astfel, in lumina deciziei citate, judecatorul ar trebui sa stabileasca linia de hotar strict prin varianta 1, care stabileste cotele asa cum au fost ele identificate in expertiza de partaj, intrucat el nu are caderea intr-o actiune in granituire sa stabileasca de ce reclamanta are mai putin teren iar parata mai mult teren.Instanta este abilitata doar sa traseze linia de hotar, tinand seama de forma terenului in partea din litigiu si de semnele de hotar vizibile si recunoscute. Ori asta inseamna strict varianta 1.
Ce parere aveti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza - granituire tytys tytys Am cumparat in anul 2005 o casa cu un teren aferent de 1500 mp conform titlului de proprietate al fostilor proprietari,iar expertul dupa efectuarea ... (vezi toată discuția)
Radiere carte funciara Alionia Alionia Buna seara! V as ruga mult sa ma consiliati intr o actiune de radiere a unei carti funciare. Despre ce este vorba: sunt proprietara unei suprafete de 864 mp ... (vezi toată discuția)
Revendicare Isabela30 Isabela30 In urma unui partaj succesoral am ramas cu un teren care a fost detinut mai multi ani de o alta persoana iar acum instanta mi l.a dat mie .este vorba de un ... (vezi toată discuția)