avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie persoane cu handicap in urma accident ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie persoane cu handicap in urma accident vascular cu paralizie

mama mea (62 ani) a facut accident vascular cerebral in dec.2010.De atunci a ramas paralizata pe partea stanga.In urma recuperarilor poate folosi cat de cat piciorul,mentionez ca necesita permanent insotitor(tata).Din 2010 si pana in prezent nu am reusit sa-i facem macar mamei un ajutor financiar cu care sa-si achizitioneze tratamentul si-asa destul de scump.Mentionez de asemenea ca mama nu a lucrat niciodata(nu are carte de munca) si tata are o pensie de 500 lei.Oare ma poate ajuta cineva?
Multumesc! Va multumesc pentru indrumari,dar am trecut pe la institutiile pe care le precizati si mi-au spus ca la accidentul vascular nu se mai da ajutor(pensie)de handicap.Ce ma intriga pe mine este faptul ca stiu persoane care nu au absolut nimic si iau o gramada de bani precum ca sunt handicapati si cei care merita cu adevarat le este imposibil sa-si revendice drepturile.Daca cumva stiti alte "cai" legale care sa-mi permita obtinerea unui ajutor financiar pentru parintii mei.Va multumesc tare mult pentru intelegere!
Ultima modificare: Miercuri, 27 Martie 2013
cristi091974, utilizator
Cel mai recent răspuns: Laura Vilsan , Mediator 10:56, 27 Martie 2013
Pentru expertizare ,contactati comisia de exepertiza medicala persoane cu handicap locala,
care in baza documentelor medicale,eventual investigatii suplimentare poate emite decizie/certificat de incadrare in grad de handicap,in temeiul caruia mama dvs poate beneficia de prevederile L nr 448/2006 republicata,respectiv indemnizatie si facilitati fiscale
Va sfatuiesc sa intreprindeti demersurile necesare pentru ca mama dvs.sa fie evaluata si apoi,incadrata intr-un grad de handicap,in functie de criteriile medico-psiho-sociale pe care le indeplineste.
Pentru acest lucru,este necesar sa inaintati o cerere pentru intocmirea dosarului in vederea evaluarii,Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului de la domiciliul mamei.Specialistii institutiei va vor indruma in privinta actelor necesare a fi depuse la dosar,iar in urma evaluarii,Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap va elibera un certificat de incadrare in grad si tip de handicap.
Certificatul de incadrare in grad de handicap da dreptul persoanei cu dizabilitati sa beneficieze,pe langa anumite facilitati fiscale si de:
a)indemnizaţie lunară -reprezentând o suma de bani acordate persoanelor cu handicap de natură să faciliteze egalizarea de şanse, asigurarea unei vieţi autonome şi favorizarea incluziunii lor sociale in cuantum de:
-202 lei, pentru adultul cu handicap grav;
-166 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
b)buget personal complementar lunar, indiferent de venituri:
1.în cuantum de 91 lei, pentru adultul cu handicap grav;
2.în cuantum de 68 lei, pentru adultul cu handicap accentuat;
3.în cuantum de 33,5 lei, pentru adultul cu handicap mediu
Multa sanatate si numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru ingrijire mama care nu se mai deplaseaza gresoi gresoi as vrea sa stiu daca si ce pot face sa primesc un ajutor sau ceva ,ne-mai putand lucra avand pe mama mea de 75 de ani la pat suferind de multe,multe boli si ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate raileanucarmen raileanucarmen m-am nascut cu un handicap ,mai exact luxatie congenitala de sold. nu am contribuit cu nimic la sistemul de asigurari.am 41 de ani si as dori sa stiu daca pot ... (vezi toată discuția)
Pensie de boala + pensie/indemnizatie de invaliditate? se poate? viorel.cucu2000 viorel.cucu2000 Tatal meu are 61 ani si de doi ani este pensionat cu pensie permanenta pentru boala (TBC). Stagiul de cotizare la CAS este de 29 de ani. De curand a avut un ... (vezi toată discuția)