avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mansarda boc - cum pot obtine intabularea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mansarda boc - cum pot obtine intabularea

Buna ziua.

In prezent detin o mansarda in Iasi, construita de SC Grup 5 Constructii Instalatii Montaj SRL. Am un act de vanzare-cumparare incheiat intre parti, insa fara a fi implicat vreun birou notarial.

Acum am primit mansarda, dupa o mare intarziere pentru care, cf. contractului ar trebui sa primesc aprox. 5.000 euro penalizari, insa problema cea mai mare este ca nu am acte pe acel apt (intabulare etc) - din motiv ca firma nu a depus si nu vrea sa depuna actele la primarie.

As dori sa stiu ce trebuie sa fac pentru a obtine actele si penalizarile?

Care sunt pasii legali, care sunt costurile aproximative, timpii de solutionare, si sansele de solutionare pozitiva?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: carmenralu , utilizator 02:01, 6 Noiembrie 2018
Întrebări:

- există acordul tuturor proprietarilor pentru construire?
- există acordul tuturor proprietarilor pentru scoaterea planşeului din părţile indivize comune?
- există acordul tuturor proprietarilor pentru transferul dreptului de proprietate asupra construcţiei (extinderii) către constructor?
- există autorizaţie de construire?
- a fost respectată autorizaţia?

MaI intai multumesc pentru raspunsul prompt.

In ceea ce priveste acordurile de orice natura, raspunsul este DA la primele 3 intrebari, deci nu sunt porblema in privinta asta.

Problema o reprezinta lipsa autorizatiei de construire, si prin urmare lipsa oricarui document ulterior de intrare in legalitate.

Ca amanunt, as adauga ca Primaria Iasi este constienta de acest aspect, si teoretic, cica incearca sa solutioneze problema in favoarea noastra. Insa nu am nici o incredere ca Primaria va rezolva ceva, atat timp cat nu exita nici o declaratie clara.
Ceea ce e important totusi aici, este faptul ca Primaria nu este impotriva.

Multumesc.
Atentie! Acordurile celorlalti coproprietari ai imobilului trebuie sa fie autentice pentru a fi valabile si, din actul juridic respectiv, trebuie sa rezulte neindoilenic la ce se refera acordul.
Lipsa autorizatie de construire va va impiedica de a intabula in cf constructia, mai mult, oricand constructia ridicata fara autorizatie de construire poate fi demolata de catre Primarie, la cererea oricarei persoane interesate, riscand de asemenea si plata unei amenzi destul de mari.
Nefiind intabulata in cf, contractul dv. de vanzare-cumparare nu are decat efectul unui antecontract de vanzare cumparare, deoarece constructia nefiind ridicata cu autorizatie de constructie, nu poate fi intabulata, nefiind intabulata, ea nu exista pentru terti, astfel ca dv. nu va veti putea bucura de prerogativele dreptului de proprietate asupra acestui bun, dreptul dv. nefiind opozabil tertilor, nefiind apt de intabulare.
Daca exista acordurile notariale, veti face dv. demersurile in vederea obtinerii autorizatiei de construire a mansardei pentru a putea fi intabulata, pentru ca, ulterior, sa va intabulati dreptul de proprietate asupra mansardei, dupa incheierea unui contract autentic, pentru ca veti dobandi si cota-parte din terenul de sub constructie, iar in cazul in care firma constructoare-vanzatoare refuza incheierea actului autentic, o veti da in judecata pentru ca instanta sa o oblige la incheierea contractului autentic, in caz contrar, hotararea sa tina loc de contract de vanzare autentic apt de a fi intabulat in cf.
Ati cam cumparat vrabia de pe gard...;)
Multumesc inca o data.
In ceea ce priveste "vrabia de pe gard", fara a parea nerecunoscator, tin sa precizez ca am mai auzim "sfaturi" dintr'astea, si mi se pare total neavizate.
Nu pot avea cunostinte in fiecare domeniu din pacate. Spre exemplu, cati din parintii nostri au cerut autorizatie de constructie sau autentificare la notariat cand si-au cumparata apt? Normal e ca Primaria asta de 2 lei din Iasi, sa se fi autosesizat in caz ca se construia ceva fara autorizatie.
La fel, cati dintre noi verificam atunci can cumparam un autoturism, daca acesta este urmarit international ca fiin furat, sau daca seria sasiului nu a fost falsificata etc?
Ideea e ca s-a construit foarte mult in Iasi, ilegal dupa cum imi dau seama acum insa cu aprobarea tacita, si probabil participarea primarului si a celor din consiliu.

Atunci cand "ti-o trage" statul, nu prea ai multe variante. Si aici au contribuit toti - luand spaga, mita, atentie etc.

Idee acum este urmatoarea: Ce pot face sa-mi iau actele pe mansarda? Sau 2) cum imi pot recupera banii, penalizarile si eventual ceva bani in plus pentru banii pe care i-am mai aruncat si pe la banci intre timp?

Multumesc mult, si imi cer scuze daca sunt prea insistent.
Ideea cu "vrabia", era in sensul ca lipsa de diligenta se plateste. Daca nu ati verificat ce ati cumparat, respectiv daca este intabulata sau nu, daca nu ati cerut autorizatie de constructie pentru mansarda sa vedeti daca acea constructie este legala sau nu, este doar culpa dv. Nu stiu daca mai puteti obtine o autorizatie de constructie dupa ridicarea constructiei pentru a fi intabulata...
Puteti incerca la Primarie sa vedeti daca veti putea obtine autorizatie de constructie pentru mansarda construita ilegal, pentru ca fara autorizatie si fara procesul verbal de dare in functiune definitiva a constructiei, nu o veti putea intabula.
Parerea mea este sa dati in judecata firma constructoare-vanzatoare pentru returnarea sumei achitate cu titlu de pret, precum si a daunelor provocate ca urmare a faptului ca nu va puteti bucura de prerogativele dreptului de proprietate.
Imi cer scuze daca tonul meu v-a parut rautacios, deoarece nu am avut aceasta intentie...
Presupun ca ati apelat la acest forum pentru a va elucida problemele cu care va confruntati, iar eu, v-am exprimat umila mea parere. Imi pare rau ca raspunsul meu nu va satisface. ;)

Alte discuții în legătură

Intabulare constructie nou (mansarda) fm_2511 fm_2511 Buna Am construit o mansarda (cu banii mei) peste casa parintilor mei care sunt proprietari pe casa si teren. Autorizatia de constructie si restul ... (vezi toată discuția)
Este necesara autorizatie de construire noua victoria teo victoria teo acum 10 ani am construit casa cu autorizatie care includea si mansarda; din motive financiare am renuntat la amenajarea mansardei; in procesul de receptie la ... (vezi toată discuția)
Intabulare mansarda si antecontract vc simona_d simona_d Problema mea este urmatoarea: am incheiat in antecontract pt. cumpararea unei mansarde, am trecut in el clauze, penalitati etc., dar acesta antecontract nu a ... (vezi toată discuția)