adviser a scris:
Conform art. 267 alin.(4) din Codul Muncii, in cursul cercetarii disciplinare salariatul are "dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este".
Referitor la acest drept al salariatului cred ca nu este de datoria angajatorului sa sugereze salariatului, prin convocare, acest lucru.
Personal consider ca nu este o obligativitate ca in cuprinsul convocarii sa cuprindem acest lucru. Angajatorul va fi in schimb obligat sa primeasca si reprezentantul sindical al salariatului, atunci cand salariatul va solicita pe parcursul cercetarii.
Cred c ca AlinaIon a avut in vedere CCM unic national
ART.75. (2) Pentru cercetarea abaterii disciplinare si propunerea sanctiunii, angajatorul constituie
o comisie. Din comisie va face parte fara drept de vot, in calitate de observator, si un
reprezentant al organizatiei sindicale al carui membru este salariatul cercetat.
stiu ca reprez. ales nu este "reprez. sindicatului",
insa,
in spiritul CCM unic, pentru operativitate (de ce sa mai astept sa solicite prezenta unui reprez., eventul sa aman sedinta pentru ca reprez. este in concediu, etc.) si pentru a preintampina alt fel de solicitari de aparare (de ex. prezenta unui avocat - nu ca as avea ceva impotriva:)), si pentru ca am observat in timp ca reprezentantul ales poate fi de un real folos (ajuta si pe cel cercetat, dar si pe angajator sa nu emita o decizie nelegala, sau poate de ex. certifica in mod obiectiv refuzul cercetatului de a da declaratii in apararea sa),
si eu procedez in acelasi fel.