Buna ziua,
Am un vecin mai amarat de la tara care are o problema destul de delicata. Concubina lui a plecat din tara in urma cu un an (nu mai stie nimic de ea), iar el nu este trecut in certificatul de nastere al copilului (nu avea acte cand a nascut ea). De cateva luni copilul se afla intr un centru de plasament. Omul vrea sa si ia copilul acasa dar se loveste de tot felul de probleme. A fost la notariat unde a dat o declaratie pe propria raspundere ca este tatal copilului, dar cei de la starea civila i au spus ca nu pot modifica certificatul de nastere decat dupa un test ADN. Pentru testul ADN trebuie sa dea in judecata nu stiu ce institutie. Este adevarat? Ce anume trebuie sa faca?
Nu , nu-i adevarat, ar fi trebuit ca in baza recunoasterii sa se faca mentiunea in actele de stare civila si sa se emita un alt certificat de nastere. ( art 416 alin 2 NCC- Daca recunoasterea este facuta prin inscris autentic, o copie a acestuia este trimisa din oficiu serviciului de stare civila competent, pentru a se face mentiunea corespunzatoare in registrele de stare civila. )
Asta cu ADN-ul ar fi fost valabil daca era vb de un copil nedeclarat, de o inregistrare tardiva a nasterii .
Tatal ar putea sa se adreseze instantei pt ca instanta sa constate ca e tatal acestui copil si sa ceara ca in contradictoriu cu institutia care il are pe copil in plasament ca el sa exercite autoritatea parinteasca si domiciliul copilului sa fie la tata.
multumesc pentru raspunsul prompt. problema este ca cei de la starea civila din sect 6 i au zis in fata ca poate sa vina cu ce acte vrea el, dar ei nu i modfica nimic fara sentinta judecatoreasca si fara test ADN...si fara prezenta mamei.
Adresati-va in scris oficiului starii civile , sa depuna copii dupa acte , va primi astfel un raspuns in scris agumentat, apoi se va putea adresa instantei.
Pe om nu-l ajuta, adica nu ii e necesar numai certificatul, are nevoie in opinia mea de o hotarare pt a il scoate din plasament.
Actiunea prin care devine tatal acestui copil e recunoasterea, numai in caz ca nu il recunoaste, se apeleaza la instanta pt stabilirea paternitatii.
Procedura e stabilita prin codul civil
Copilul conceput si nascut in afara casatoriei poate fi recunoscut de catre tatal sau.
Recunoasterea poate fi facuta prin declaratie la serviciul de stare civila, prin inscris autentic sau prin testament.
(2) Daca recunoasterea este facuta prin inscris autentic, o copie a acestuia este trimisa din oficiu serviciului de stare civila competent, pentru a se face mentiunea corespunzatoare in registrele de stare civila.
(3) Recunoasterea, chiar daca a fost facuta prin testament, este irevocabila.
Daca tatal din afara casatoriei nu il recunoaste pe copil, paternitatea acestuia se poate stabili prin hotarare judecatoreasca.
in legea cu privire la actele civile 119/96 republicata in 2012 avem
Art. 43
In actele de nastere si, atunci cand este cazul, in cele de casatorie sau de deces se inscriu mentiuni cu privire la modificarile intervenite in starea civila a persoanei, in urmatoarele cazuri:
a) stabilirea filiatiei prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila si incuviintarea purtarii numelui;
Art. 46
Inscrierea mentiunii de stabilire a filiatiei pe actul de nastere si, dupa caz, de casatorie si de deces se face din oficiu sau la cererea celui interesat, pe baza actului de recunoastere intocmit potrivit legii...
In metodologie pt aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila
SECTIUNEA a 2-a
Inscrierea recunoasterii sau stabilirii filiatiei
ART. 95
Inscrierea mentiunii de stabilire a filiatiei pe actul de nastere si, dupa caz, de casatorie si de deces se face din oficiu sau la cererea celui interesat, in baza actului de recunoastere sau a hotararii judecatoresti definitive si irevocabile.
ART. 96
(1) Recunoasterea facuta la inregistrarea nasterii sau ulterior de tatal copilului nascut in afara casatoriei se face dupa cum urmeaza:
a) prin declaratia scrisa, intocmita potrivit modelului prevazut in anexa nr. 41, data in fata ofiterului de stare civila;
b) prin inscris autentic, in fata notarului public sau a instantei judecatoresti;
c) prin testament.
(2) Declaratia de recunoastere a unui copil din afara casatoriei autentificata se poate depune, dupa inregistrarea nasterii, la S.P.C.L.E.P. sau, dupa caz, la primaria unitatii administrativ-teritoriale de domiciliu, care o va trimite la S.P.C.L.E.P. sau, dupa caz, la primaria unitatii administrativ-teritoriale care are in pastrare actul de nastere al celui recunoscut, pentru a se face mentiunea de recunoastere pe marginea actului respectiv; declaratia de recunoastere facuta de un cetatean strain se depune, personal sau prin imputernicit cu procura speciala, la S.P.C.L.E.P. sau, dupa caz, la primaria unitatii administrativ-teritoriale care are in pastrare actul de nastere al celui recunoscut.
(4) Mentiunea de recunoastere poate fi inscrisa si din oficiu, in baza comunicarii biroului notarial care a efectuat autentificarea declaratiei sau a testamentului.
ART. 97
(3) Dupa operarea mentiunii de recunoastere, de contestare a recunoasterii, de stabilire a filiatiei sau de tagaduire a paternitatii ori de contestare a filiatiei fata de mama, se retrage certificatul de nastere si se elibereaza alt certificat, cu noile date de stare civila.
Asa ca cereti in scris sa inscrie mentiunea si sa emita un alt certificat de nastere, veti primi si un raspuns , iar daca va fi negativ, vedeti de ce.