avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... neplata salariului de catre angajator in timpul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

neplata salariului de catre angajator in timpul concediului prenatal si postnatal

buna ziua,
am doua intrebari...
1-- va rog sa ma ajuta-ti....ce imi propuneti a face pentru a incasa salariului aferent conc. pre si post natal, precizez am fost in conc. prenatal din 07.01.2013, iar din 19.03.2013 am nascut si pana acum nu am reusit sa incasez salariu de la angajator pe considerente ca"nu merge bine firma nu are bani deocamdata iar oricum statul ii platii foarte tarziu inapoi indemnizatia ". ce pot face pentru ca de bani am nevoie?, multumesc
2 -- daca am fost in conc.prent. de la 07.01.2013 si am nascut pe 19.03.2013, pot eventual sa-mi intrerup concediul cuvenit si sa depun dosarul pentru indemn.de crestere copil incepand cu 01.04.2013? multumesc si astept raspuns..
Cel mai recent răspuns: kisanca , utilizator 16:14, 28 Martie 2013
1. angajatorul are obligatia sa va plateasca concediul medical de maternitate
2. Trebuie sa aveti minim 42 zile de concediu de maternitate dupa data nasterii copilului apoi puteti depune pentru CCC
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

3. Daca nici asa nu plateste atunci singura solutie este sa-l actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care averti domiciliul.

4. In CCC puteti intra cel mai devreme incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.

multumesc mult ptr.aspunsuri, din pacate cred ca trebuie sa recurg la sugestiile dvs, multumesc si o zi buna in continuare.....:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea banilor Mihaela249 Mihaela249 Pe fiecare luna am dus concediul medical la locul de munca. Din luna a-8-a de sarcina, iar la sfarsitul celor 126 de zile de concediu angajatorul m-a ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului alice-c alice-c Buna ziua! Sunt angajata la doua societati cu contract de munca cu timp partial. Incepand cu data de 1 martie am intrat in concediu de maternitate si am ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate neplatit ..venit pe 0 pentru insemnizatie de crestere a copilului? Olyahosu Olyahosu Buna ziua, In situatia in care sunt in litigiu cu organizatia la care am lucrat (care nu vrea sa deconteze concediul de maternitate) lunile respective se ... (vezi toată discuția)