avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesire din tara cu copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesire din tara cu copil

Buna ziua,

As dori sa stiu ce documente sunt necesare pentru ca tatal sa poata iesi cu copilul in afara tarii? Aceste documente trebuie legalizate? Sau este de ajuns doar un acord intre cele doua parti?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:16, 23 Februarie 2009
Va trebuie o procura speciala pe care o veti da la un Notariat.
Va trebuie procura de la notariat si eventual declarati acolo ca sunteti de acord ca tatal sa iasa cu copilul din tara.
De cate ori trebuie intocmita aceasta procura? O data sau de cate ori iese copilul din tara?
Va trebuie o procura speciala,data de sot, prin care arata ca este de acord ca minorul sa fie scos din tara insotit de dvs sa de x persoana ,pe perioada pe care o doriti.Daca e mai mic de 14 ani trebuie sa fie trecut in pasaportul dvs sau trebuie sa aibe pasaport individual.la trecerea lui in pasaport trebuie completata o cerere tot de catre sot in care se arata ca este de acord ca minorul sa fie trecut in pasaportul celuilalt parinte .
Cati L. a scris:

Buna ziua,

As dori sa stiu ce documente sunt necesare pentru ca tatal sa poata iesi cu copilul in afara tarii? Aceste documente trebuie legalizate? Sau este de ajuns doar un acord intre cele doua parti?

Va multumesc.


Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in urmatoarele cazuri:
- este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau este titular al unui pasaport individual (carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia
sau
- este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau este titular al unui pasaport individual (carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor ana_lucia ana_lucia buna ziua.am o prietena in italia care sta cu sotul si ftita de 7 luni.el vrea sa o trimita acasa in romania cu fata.s-a dus la aeroport sa se intereseze daca ... (vezi toată discuția)
Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)
Minor care paraseste in vacanta tara Oana Gabriela Oana Gabriela As dori sa stiu daca un minor este incredintat mamei, poate parasi tara impreuna cu mama fara acordul notarial de la tata si baza legala. Multumesc. (vezi toată discuția)