Stimati consultanti,
Problema in care doresc sa fiu ajutata este urmatoarea:
Tatal meu a decedat in 2001 si in 2007 am dezbatut succesiunea in urma carei s-au eliberat Certificate de mostenitor catre:
mama
fica (eu)
ficele surorii mele decedata in 1999 (sunt 3 fete)
Pana aici nu este nici o problema.
In 2008 a decedat mama mea. Iar acum trebuie facuta succesiunea dupa decesul mamei. Problema este ca timp de 7 ani, dupa decesul tatalui meu, eu am fost intretinatorul mamei mele, impreuna cu fiul meu (care acum are 29 ani).
Mama mea in 2002 avea o pensie de 120 ron, iar in 2007 avea 276 ron.Era bolnava de diabet si avea si alte probleme de sanatate, locuia intr-un apartament la bloc si este evident faptul ca pensia ei era foarte mica pentru a-i permite sa-si duca traiul normal. M-am vazut nevoita sa o intretin financiar pe mama mea , lucru pe care de altfel l-am si facut. Valoarea la care se ridica aceasta intretinere timp de 7 ani este de aproximativ 12000 euro.Nu am inclus in acesti bani multe cheltuieli, (ca de exemplu plata cheltuielilor de intretinere catre asociatia de locatari, telefon, impozit pe apartament, haine, medicamente bani de buzunar, etc), pentru ca nu stiu sigur de cate ori le-am platit si nu am vrut sa bag in calcul sume pe care nu le mai tin minte si nu le pot preciza. Asa ca in suma precizata mai sus nu intra decat plati precise si evidente. Pentru unele din cheltuieli am chitante, iar pentru altele nu am . Pot insa dovedi cu martori ca eu am sustinut cheltuielile respective. Stiu si nepoatele mele ca eu am facut aceste cheltuieli, pentru ca de multe ori le luam cu mine si vedeau ce cumpar si cat costa cumparaturile. Intre noi au fost relatii de comunicare normale, civilizate mereu. Precizez ca pentru a putea sa contribui financiar cu suma respectiva, i-am privat pe copii mei de la orice ajutor financiar, lucru care a lasat repercursiuni in evolutia copiilor mei. Dar in prioritatile mele era mama mea si nu puteam sa nu o consider prioritate, din moment ce nimeni altcineva(in afara de fiul meu) nu mai contribuia financiar. De-a lungul timpului am facut apel si la familia nepoatelor sa contribuie si ele financiar deoarece cu cat timpul trecea, mama inainta in probleme de sanatate , problemele se complicau si trebuiau tot mai multi bani (ca de exemplu bani pentru a -i pune o femeie care sa aiba grija de ea, sa-i dea medicamente , mancare si sa o supravegheze, deoarece eu nu locuiam in casa cu mama si aveam servici, nu puteam fi in permanenta cu mama mea)), iar eu nu puteam sa sustin mai multe cheltuieli, dacat facusem pana atunci. Apeland la nepoatele mele, am fost refuzata ,sustinand ca ele nu au de unde sa dea bani, ele fiind salariate ca si mine si neavand salariul lunar mai mic decat al meu.
Le-am spus de cateva ori de-a lungul timpului ca voi avea pretentia sa se recunoasca eforturile mele financiare si sa-mi recuperez parte din cheltuielile facute, lucru care as dori sa se intample la impartirea imobilului ramas.
Daca exista imobilul pe care acum trebuie sa-l impartim in jumatate, exista si datorita eforturilor mele de a-l pastra, contribuind financiar la traiul mamei mele.
Nepoatele mele considera ca ele nu au avut nici o obligatie materiala .
Eu consider ca daca avem drepturi egale, atunci si indatoririle noastre trebuie sa fi fost egale.
Cum este de fapt?
Si ce ar trebiu sa fac eu ca sa-mi recuperez o parte din cheltiuelile facute?
Ma aflu in postura de a face o favoare nepoatelor mele, sau o nedreptate copiilor mei si nu doresc sa fac nici una nici alta.
Legal, ce pot face?
Imi cer scuze pentru faptul ca textul este cam lung, dar nu puteam omite anumite explicatii, ca dumneavoastra sa puteti intelege.
Va multumesc pentru timpul pe care mi-l-ati acordat si pentru raspunsul si sfatul pe care mi-l veti da!
Cu respect!
Mariatomas
Cel mai recent răspuns:
mariatomas , utilizator
09:36, 25 Februarie 2009