avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune cu obiectiuni
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune cu obiectiuni

Stimati consultanti,
Problema in care doresc sa fiu ajutata este urmatoarea:
Tatal meu a decedat in 2001 si in 2007 am dezbatut succesiunea in urma carei s-au eliberat Certificate de mostenitor catre:
mama
fica (eu)
ficele surorii mele decedata in 1999 (sunt 3 fete)
Pana aici nu este nici o problema.

In 2008 a decedat mama mea. Iar acum trebuie facuta succesiunea dupa decesul mamei. Problema este ca timp de 7 ani, dupa decesul tatalui meu, eu am fost intretinatorul mamei mele, impreuna cu fiul meu (care acum are 29 ani).
Mama mea in 2002 avea o pensie de 120 ron, iar in 2007 avea 276 ron.Era bolnava de diabet si avea si alte probleme de sanatate, locuia intr-un apartament la bloc si este evident faptul ca pensia ei era foarte mica pentru a-i permite sa-si duca traiul normal. M-am vazut nevoita sa o intretin financiar pe mama mea , lucru pe care de altfel l-am si facut. Valoarea la care se ridica aceasta intretinere timp de 7 ani este de aproximativ 12000 euro.Nu am inclus in acesti bani multe cheltuieli, (ca de exemplu plata cheltuielilor de intretinere catre asociatia de locatari, telefon, impozit pe apartament, haine, medicamente bani de buzunar, etc), pentru ca nu stiu sigur de cate ori le-am platit si nu am vrut sa bag in calcul sume pe care nu le mai tin minte si nu le pot preciza. Asa ca in suma precizata mai sus nu intra decat plati precise si evidente. Pentru unele din cheltuieli am chitante, iar pentru altele nu am . Pot insa dovedi cu martori ca eu am sustinut cheltuielile respective. Stiu si nepoatele mele ca eu am facut aceste cheltuieli, pentru ca de multe ori le luam cu mine si vedeau ce cumpar si cat costa cumparaturile. Intre noi au fost relatii de comunicare normale, civilizate mereu. Precizez ca pentru a putea sa contribui financiar cu suma respectiva, i-am privat pe copii mei de la orice ajutor financiar, lucru care a lasat repercursiuni in evolutia copiilor mei. Dar in prioritatile mele era mama mea si nu puteam sa nu o consider prioritate, din moment ce nimeni altcineva(in afara de fiul meu) nu mai contribuia financiar. De-a lungul timpului am facut apel si la familia nepoatelor sa contribuie si ele financiar deoarece cu cat timpul trecea, mama inainta in probleme de sanatate , problemele se complicau si trebuiau tot mai multi bani (ca de exemplu bani pentru a -i pune o femeie care sa aiba grija de ea, sa-i dea medicamente , mancare si sa o supravegheze, deoarece eu nu locuiam in casa cu mama si aveam servici, nu puteam fi in permanenta cu mama mea)), iar eu nu puteam sa sustin mai multe cheltuieli, dacat facusem pana atunci. Apeland la nepoatele mele, am fost refuzata ,sustinand ca ele nu au de unde sa dea bani, ele fiind salariate ca si mine si neavand salariul lunar mai mic decat al meu.
Le-am spus de cateva ori de-a lungul timpului ca voi avea pretentia sa se recunoasca eforturile mele financiare si sa-mi recuperez parte din cheltuielile facute, lucru care as dori sa se intample la impartirea imobilului ramas.
Daca exista imobilul pe care acum trebuie sa-l impartim in jumatate, exista si datorita eforturilor mele de a-l pastra, contribuind financiar la traiul mamei mele.
Nepoatele mele considera ca ele nu au avut nici o obligatie materiala .
Eu consider ca daca avem drepturi egale, atunci si indatoririle noastre trebuie sa fi fost egale.
Cum este de fapt?
Si ce ar trebiu sa fac eu ca sa-mi recuperez o parte din cheltiuelile facute?
Ma aflu in postura de a face o favoare nepoatelor mele, sau o nedreptate copiilor mei si nu doresc sa fac nici una nici alta.
Legal, ce pot face?

Imi cer scuze pentru faptul ca textul este cam lung, dar nu puteam omite anumite explicatii, ca dumneavoastra sa puteti intelege.
Va multumesc pentru timpul pe care mi-l-ati acordat si pentru raspunsul si sfatul pe care mi-l veti da!

Cu respect!
Mariatomas

Cel mai recent răspuns: mariatomas , utilizator 09:36, 25 Februarie 2009
Sunt perfect de acord cu ce imi spuneti. Asa este. Insa problema pe care am invocat-o este evidenta , iar eu vreau sa o rezolv. Tocmai de aceea cer sfatul dumneavoastra, al celor in masura sa ma ajute.
Deci, considerand ca cine are drepturi egale este echitabil sa aiba si indatoriri egale, ce este cel mai potrivit sa fac?
Mai doresc sa precizez ca nepoatele mele nici nu concep ca ar fi avut vreo obligatie materiala in legatura cu situatia relatata, desi ele sunt fete cu studii, fete civilizate si cu bun simt si chiar cu perspective de a se afirma profesional, material...
Pe cand eu sunt la apusul perioadei profesionale, mai am de sustinut un copil care este inca in formare, adica in clasa a 7 a, si unul cu multi ani mai mare, dar care nu a avut nici o sustinere financiara din partea mea , pentru ca posibilitatile mele financiare limitate nu mi-au mai permis si alte lucruri prioritare in afara de intretinerea mamai mele . M-am gandit ca toate aceste lucruri vor fi recunoscute , insa nu se intampla asa in realitate.
Deci aceasta problema chiar vreau sa o rezolv si acest lucru il pot face cu ajutorul sfaturilor dumneavoastra, persoane competente, cu siguranta.
Va multumesc foarte mult!
Mariatomas
Cititi mesajul meu si daca veti considera ca puteti proba ce v-am explicat acolo, cheltuielile efectuate de dvs. vor avea ca efect o parte mai mare din mostenire pt.dvs.Concret, presupunem ca masa succesorala se compune dintr-un apartament.In cadrul succesiunii, aceta se evalueaza (de catre expert numit de instanta), la o anumita suma.Intr-o situatie ca a dvs., apartamentul in natura se va acorda unui mostenitor (sa zicem, dvs.) si veti fi obligata sa platitit nepoatelor, ca sulta, valoarea partii lor din apartament.Pe de alta parte, in masura in care vor fi dovedite cheltuielile efectuate cu si pentru mama de catre dvs., nepoatele vor fi obligate sa va plateasca jumatate din aceste cheltuieli.Cam asa se rezolva in instanta astfel de cauze, iar de ce aveti nevoie si ce trebuie sa faceti v-am explicat in mesajul anterior.
...mai dandanaua...ai auzit de obligatia legala de intretinere intre copii si parinti si invers?...daca da, atunci bine...daca nu, atunci afla ca ce a facut doamna maria pentru mama ei era o obligatie personala a ei care nu trebuia intoarsa de defuncta astfel incat , in cazul in care nu s-a produs sa intre in pasivul mostenirii...deci actiunea doamnei se poate indrepta impotriva patrimoniului nepoatelor fara nici o legatura cu partajul masei succesorale...
De acord cu ovi... n-are a face obligatia legala de intretinere cu mostenirea... ca printr-o interpretare oarecum per a contario ar reiesi ca cine nu are bunuri de valoare de lasat nu poate obtine obligarea la intretinere a rudelor...
Sunt doua chestiuni diferite dezbaterea mostenirii cu recuperarea cheltuielilor care se poate face numai pe ultimii 3 ani.
INdicat era ca aceste cheltuieli sa se ceara cat era batrana in viata, ca asa putea obtine si o suma lunara de la fete... poate...
Depinde insa mult de veniturile partilor, ale doamnei, ale fetelor...
Parca vaz ca erau studente si nu prea aveau mijloace sa o intretina pe bunica... asta in plus fata de obligatia de intretinere care se datoreaza in ordinea gradelor de rudenie, ca sa ma exprim asa...
Mostenirea tine de dreptul civil iar intretinerea de dreptul civil al familiei... pana si sediul materiei se afla in acte distincte ca sa fie si mai clar cat de distincte sunt cele doua chestiuni.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns, pentru ca m-ati ajutat sa ma lamuresc intr-adevar ce am de facut.
Va doresc numai bine si o activitate profesionala care sa va aduca satisfactii.
Mariatomas

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. va rog niste sfaturi in urmatoarea speta: mama a ... alice.elena60 alice.elena60 Buna seara. Va rog niste sfaturi in urmatoarea speta: mama a decedat in urma cu 4 luni. Eu sunt fiica si mai este o nepoata ( fiica surorii mele decedate) care ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune cu ambii parinti decedati ContSters98963 ContSters98963 buna ziua as dori sa stiu cum trebuie procedat daca ambii parintii sunt decedatii mai am doua surori decedate care au cate 2 copii 1) primul decedat ... (vezi toată discuția)
Succesiune Marcel2017 Marcel2017 1. Maine suntem programati la notar pentru succesiune dupa mama mea decedata in luna aprilie iar suma ce trebuie platita la notar este de 2600 lei. Ce ... (vezi toată discuția)