As avea o nelamurire legata de urmatoarea situatie:
Un contract semnat intre o persoana fizica si o institutie publica romana prevede in conditiile incalcarii obligatiilor contractuale, restituirea de catre pers. fizica a unei sume de doua zeci mii euro integral (sau esalonat cu acordul institutiei respective) si raspunderea cu toate bunurile prezente si viitoare, contractul avand valoare de titlu executoriu si putand fi pus in executare fara a se urma alte formalitati legale. In cazul in care de la data incalcarii sale si pana la data punerii in executare, contractantul isi stabileste resedinta si obtine un contract de munca in strainatate in cadrul UE, fiind prin urmare salarizat de catre o institutie straina, ce se intampla in continuare? (contractantul nu detine bunuri mobile sau imobile in tara sau in strainatate)
Ce demersuri ar putea face institutia respectiva pentru a recupera acea suma? Poate face retineri din salariul castigat in strainatate? (si cum se vor face aceste retineri, in ce baza si ce procent din salariu va fi retinut?)
Va trebui ca institutia respectiva sa apeleze la reglementari legislative si proceduri UE? si care ar fi acestea?
Ce se poate face in cazul in care institutia respectiva din tara nu aproba plata esalonata a sumei?
Care ar fi posibilele consecinte ale incalcarii unui astfel de contract?
Multumesc
Este o problema de executare silita care se poate face asupra tuturor bunurilor sau veniturilor debitorului, cum acel contract constituie titlu executoriu se va putate executa in baza lui atit in Romaina cit si in UE daca se investeste cu formula executorie si devine tiotlu executoriu european. Executarea se poate face si asupra veniturilor pe care le realizeaza debitorul
Multumesc mult.
Cum se va face in acest caz executarea? Se va retine lunar intreg salariul castigat in strainatate? Sau ce procent din acest salariu se poate retine?
In privinta contractului respectiv trebuie parcursa procedura de exequatur in tara in care se intentioneaza executarea silita.
In privinta executarii silite in sine ea se face conform dreptului tarii in ncare se solicita executarea silita.
In nici un caz nu se va retine salariul in intregime; intotdeauna exista o suma diferita de la stat la stat, care nu poate fi retinuta.
Alternativa ar fi obtinerea unui titlu executoriu european din Romania (este posibil doar in anumite cazuri, respectiv creante necontestate), a carei executare este, chiar si in raport de cele spuse mai sus, mult simplificata.
Insa executarea silita in sine se va face tot conform dreptului tarii in care se cere executarea.
Una peste alta, daca debitorul are un venit relativ mic (7-800 euro) sansele de a se obtine ceva prin executarea silita sunt mici.
In orice caz, fara sprijinul unui avocat nu cred ca veti reusii ceva. Pentru ca chiar si atunci cand aveti titlul executoriu, va fi nevoie ca cineva sa se ocupe de executarea silita in tara respectiva... Din oficiu nu se face nimic!
Procedura executare
misu1972
Buna ziua . Am de recuperat 3000 de euro de la o persoana care lucreaza in strainatate , in afara Uniunii Europene , totul este stabilit de o hotarare ramasa ... (vezi toată discuția)