Un angajat este incadrat muncitor I , avand salariul intre limita maxima si cea minima a treptei I.
Stabilirea salariului la limita maxima a treptei cum se va face? Promovarea se face de pe o treapta pe alta, in acest caz nu are pe ce treapta sa mai promoveze.
Se considera promovare stabilirea salariului la limita maxima?
Care este baza legala in acest caz?
Presupun ca treptele de care mentionati, sunt stabilite de angajator printrun act intern, fie regulament, decizie, etc., corect ar fi spus ca este vorba de o grila salariala ( minim/mediu /maxim) stabilit pentru functia muncitor. Negocierea salariului de incadrare la incheierea CIM, reiesind din grila stabilita, este prerogativa angajatorului... Deci, daca angajatorul considera ca are nevoie de salariatul respsctiv sau salariatul in cauza este farte calificat sau alte cauze,
angajatoul poate sa-i acorde si salariul maxim din grila stabilita. Asta nu se considera ca o promovare.
Mai detaliat ar trebui sa fie specificat in regulament, practic el si este baza legala.
este vorba de personaL NEDIDACTIC si DIDACTIC AUXILIAR
La nedidactic este vorba de salariile stabilite prin OUG10/2008 anexa V2b
La didactic auxiliar Legea 63/2011 anexa 3b
Cea mai mare treapta la muncitor este muncitor I, acum este salarizat intre limita minima si maxima a treptei I. Care este baza legala de trecere la limita maxima-se considera sau nu promovare?
Cea mai mare treapta de salarizare la administrator financiar este administrator financiar grad I.Salarizarea treptei este intre 745-1466, incadrarea actuala este 1250. Care este baza legala de trecere la limita maxima- se considera sau nu promovare?