avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1119 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... paternitate - recunoastere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

paternitate - recunoastere

am un copil cu o femeie casatorita legal , dar despartita in fapt de 2 ani , copil care poarta in acte numele sotului respectivei , si doresc sa trec numele copilului , pe numele meu ( tatal biologic , care este necasatorit ) . Vreau sa cunosc cateva amanunte , legat de paternitate , cine ma poate ajuta le multumesc anticipat ... p.s. mentionez ca eu ( tatal biologic ) am recunoscut copilul , mi-l vizitez si particip la intretinerea acestuia , avand documente in aceste sens , iar in acest moment , copilul sta cu mama sa , ea nebeneficiind de cei 85 % din salariu intrucat nu a muncit de 9 ani , si convietuiesc in casa parintilor mamei copilului si mai are un copil cu sotul legal , acesta fiind crescut in prezent de tatal sau ( sotul respectivei ) .

1. care sunt caile de deschidere a unei actiuni de tagaduire a paternitatii din partea tatalui biologic , atat in situatia in care mama nu este de acord , cat si in situatia in care mama este de acord ?

2. care este termenul legal de deschidere a acestei actiuni de tagaduire a paternitatii , din momentul nasterii copilului ?

3. care este cea mai buna proba de stabilire a paternitatii , recunoscuta legal de justitie , costurile care le implica aceasta? ( onorariu avocat , alte cheltuieli legat de aceast aspect )

4. in situatia in care , actiunea are succes ( de schimbare a numelui ) , cum se rezolva problema alocatiei copilului , tinand cont ca dosarul de obtinere a acesteia ( a alocatiei ) a fost deja depus pe numele actual ?

5. exista vreo sansa sa obtin in instanta , copilul , spre crestere si educare?


MULTUMESC , pe aceasta cale , tuturor acelor persoane care vor binevoi sa imi raspunda la aceste intrebari ,

cu stima , Grigore _72
Cel mai recent răspuns: Mariana D. , Avocat 18:52, 23 Februarie 2009
Acţiunea în tăgăduirea paternităţii poate fi pornită de oricare dintre soţi, precum şi de către copil; ea poate fi continuată de moştenitori.
Acţiunea în tăgăduirea paternităţii se prescrie în termen de 3 ani de la data naşterii copilului. Pentru soţul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunoştinţă de naşterea copilului. Dacă acţiunea nu a fost introdusă în timpul minorităţii copilului, acesta o poate porni într-un termen de 3 ani de la data majoratului său.

care sunt probele admise de instanta , prin care se poate face dovada ca sotul mamei a luat la cunostintade nasterea unui copil in afara casatoriei?
Actiunea in tagada paternitatii poate fi dovedita prin orice mijloc de proba. Luarea la cunostinta de nasterea copilului poate fi dovedita prin martori, prin simpla recunoastere a mamei etc.
de cele mai multe ori sunt suficiente ca probe,recunoasterea mamei la interogatoriu,martori.Sunt insa cazuri cand instantele trimit obligatoriu partile la expertiza.In acest caz se face proba cu ADN, proba care implica costuri mai ridicate ,in jur de 2700-3000 de lei.Este insa cea mai sigura proba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate - recunoastere Grigore_72 Grigore_72 am un copil cu o femeie casatorita legal , dar despartita in fapt de 2 ani , copil care poarta in acte numele sotului respectivei , si doresc sa trec ... (vezi toată discuția)
Schimbare certificat copil - etapele pt o actiune judecatoreasca larissalore larissalore Buna ziua Buna ziua, Am nevoie de ajutorul dvs in urmatoarea problema: O doamna casatorita a conceput un copil cu amantul, si in momentul in care a ... (vezi toată discuția)
Mostenire insistenta insistenta buna ziua, sunt fiica unui cuplu care si-a oficializat relatia doar de 2-3 ani. in certificatul meu de nastere la numele tatalui este trecut primul sot al ... (vezi toată discuția)