In Bucuresti, bloc cu 40 apartamente,84 persoane, unele apartamente cu centrala, unele racordate la Radet, Apa Nova a facut citirea pe 15 martie, diferenta intre consumul facturat si consumul declarat de proprietari este de 25%. Credeti ca este o diferenta prea mare ?
Pai este, dar vedeti cand a facut citirea anterioara, in ce data. Eu stiu ca ei citesc cam pana in 7 ale lunii. Deci daca or fi lungit-o cu o saptamana, inseamna ca in factura aveti consumul blocului cam pe 5 saptamani, iar de la locatari ati luat citirea pe o luna.
Se regularizeaza luna urmatoare, daca e asa cum presupun eu.
Noua RADET-ul ne-a facut figura in Ianuarie. In Decembrie au citit inainte de Anul nou cu vreo cateva zile, iar in Ianuarie au citit pe 31, astfel incat figuram in factura pe Ianuarie cu o cantitate mai mare de apa decat in mod obisnuit. Intrasem in trepanatii pe creier ca trebuia sa impart o diferenta de 180 mc la "diferente"...si la pretul maxim din Ianuarie, a fost o adevarata nenorocire...
Deci e posibil sa aveti o asemenea situatie.
Toata tara romaneasca a patit la fel, asta e...
Noi am recurs la urmatoarea metoda: ne informam de la lucratorii furnizorilor (vorbim de apa si energie termica) si aflam data lecturarii, in cazul in care se abat de la regula generala (lecturarea pe 24 a lunii). Ei, aici ne mai uitam si noi pe calendar, cum ”cade” data de 24, adica este sambata, duminica, sarbatoare legala - cand baietii sunt liberi... si atunci ne decalam si noi. cum am spus, vorbim cu dansii pentru a suprapune exact data.
Bine, stabilim cu dansii data lecturarii - in cazurile aratate si noi anuntam proprietarii de noua data de lecturare, prin anunturi la casa scarii. Sa stiti ca procedeul functioneaza - cu exceptiile de rigoare, ca asa se intampla mereu. Faza urata este ca furnizorul de apa lectureaza pe 14, iar cei cu ET cam la sfarsitul lunii - perturband numai cantitatea de apa calda...
Deci, daca stiti ca diferentele sunt mai mari din cauza lecrurarilor la date diferite (gen 7-10 zile), cand diferentele pot depasi 20-25% numai din aceasta cauza, ca sa nu mai aveti probleme de sanatate, luati in calcul numai o parte din consumul facturat, urmand ca diferenta sa o inregistrati luna urmatoare, cand in mod sigur ”factura va fi mai mica”. Eu asa am procedat de mai multe ori, sigur, cu informarea presedintelui si a cenzorei - sa nu se sperie...