avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pamant
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pamant

Tatal meu a cumparat un teren pentru casa de la fratele lui. Au facut doar o foaie de mana. Tata a connstruit o casa pe acel teren. Daca fratele lui deschide proces pentru acel teren poate sa castige procesul?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 23 Februarie 2009
gabita2000, utilizator
Cel mai recent răspuns: Oana Istina , Consilier juridic 13:51, 24 Februarie 2009
Nu prea. În schimb, tatăl dumneavoastră ar putea să cîştige într-o acţiune în prestaţie tabulară, dacă fratele refuză încheierea actului autentic.
In primul rand, dreptul de proprietate asupra terenurilor nu se poate transmite decat prin act autentic, incheiat la notar, altfel acel act sub semnatura privata nu are decat valoarea unui antecontract de vanzare-cumparare prin care nu se transmite dreptul de proprietate asupra bunului imobil, ci reflecta doar o promisiune de vanzare si una de cumparare. Cel mai bine este ca tatal dv., in calitate de cumparator sa-l roage pe fratele sau sa incheie un contract de vanzare a acelui teren la notar, iar daca relatiile nu mai sunt "fratesti", il va notifica in acest sens printr-o scrisoare recomandata cu confirmare de primire, iar in cazul in care fratele lui nu va fi de acord sau nu va raspunde in termenul stabilit de tatal dv. pentru incheierea actului autentic, singura solutie este darea in judecata a fratelui de catre tatal dv.
Dar asta numai daca, tatal dv. nu a obtinut dreptul de proprietate asupra terenului printr-o folosinta indelungata a terenului de la data "cumpararii", respectiv prin uzucapiunea de 30 de ani sau cea scurta de 10-20 de ani.
Cel mai bine este sa consultati un avocat cu actul de mana incheiat intre cei doi frati, in cadrul unei consultatii juridice, singurul care va poate da un sfat competent si concret in speta. ;)
vanzarea terenurilor se popate face numai prin acte autentice incheiate la notariate. Acel act de mana nu are nicio valoare. Tatal dumneavoastra trebuie sa mearga la un executor sa ii faca o notificare fratelui sau sa se prezinte la un notariat in data de..... la ora de....., in vederea incheierii contractului in forma autentica, iar daca nu se prezinta, cu incheierea de certificare care o da notarul si cu acea hartie de mana( care reprezinta un antecontract de vanare cumparare) va face o cerere care va avea ca obiect hotarare care sa tina loc de act autentic. Va veti folosi si de martorii care au fosr prezenti la incheierea actului. O intrebare care imi vine mie in cap, cu a obtinut tatal dumneavoastrea autorizatie de constructie, daca nu are act pe teren?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare-cumparare aaa123 aaa123 tatal meu doreste sa cumpere de la fratele lui o suprafata parte de teren dintr-o suprafata mai mare. problema e ca momentan niciunul dintre ei nu au banii ... (vezi toată discuția)
Anularea unui antecontract anadoina anadoina Buna ziua, In anul 2007 tatal meu a Incheiat un antecontract de vanzare cumparare la notar cu o firma pentru 1 ha teren extravilan.termenii incheierii ... (vezi toată discuția)
Valoare act scris de mana alexmar alexmar as dori sa stiu daca se considera ca autentic un act scris de mana, si semnat de martori, prin care un cetatean vinde unei alte persoane o parcela de teren. ... (vezi toată discuția)