avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anularea unui antecontract
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anularea unui antecontract

Buna ziua,
In anul 2007 tatal meu a Incheiat un antecontract de vanzare cumparare la notar cu o firma pentru 1 ha teren extravilan.termenii incheierii acestuia au fost urmatorii:tatal meu vanzatorul a incasat contravaloarea stabilita pentru teren si i-a dat dreptul de folosinta cumparatorului.Cumparatorul s-a obligat sa plateasca cheltuielie cu documentatia cadastrala si pina la data de 10.08.2012 sa incheie contractul de vanzare-cumparare.Pina in prezent tatal meu nu a fost notificat sa se prezinte in fata notarului si nici in instanta pentru a finaliza un contract de vanzare-cumparare.Mentionez ca in contract nu este specificat cine plateste impozitul pe teren ,acesta fiind platit si acum de tatal meu.
Ce sanse sunt sa se ceara anularea antecontractului ?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:01, 15 Ianuarie 2014

Instanta de judecata va pronunta o hotararea care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.

Când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.

(trebuie să fie îndeplinite toate condiţiile necesare pentru transmiterea dreptului de proprietate).

Dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite.

Data pina la care promitentul cumparator trebuia sa isi incheie obligatiile asumate prin antecontract a fost 10.08.2012, adica sa incheie actul de vanzare cumparare in fata notarului iar in caz de refuz promitentul cumparator se va adresa instantei.Pina la aceasta data si nici pina azi tatal meu nu a fost notificat sa se prezinte la notar si nici in fata instantei de judecata.In toata aceasta perioada tatal meu plateste impozit pentru teren.
Poate cere in instanta anularea acestui antecontract si sa returneze banii primiti pt teren???
Poate opera rezolutiunea antecontractului.
1. Terenul a fost întabulat?

Dacă nu, cum să se încheie contractul autentic?

Dacă da, era obligaţia promitentului vînzător (proprietar tabular) să-şi anunţe cocontractantul cu privire la finalizarea întabulării.

2. Nu poate cere nimic (nici în instanţă, nici extrajudiciar) înainte de a dovedi că şi-a îndeplinit propriile obligaţii şi că cealaltă parte refuză să şi le îndeplinească. Oricum, constat că promitentul cumpărător şi-a îndeplinit obligaţia de a plăti preţul.

3. Este firesc ca proprietarul să plătească impozitul pe bunul pe care îl are în proprietate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune de vanzare MMariaS MMariaS Este valabila o promisiune de vanzare imobiliara sub semnatura privata si in prezenta unui avocat ?Sunt intr-un proces de revendicare teren ,apelul l-am ... (vezi toată discuția)
Antecontract eren eren anul trecut pe data de 27 otombrie am facut un antecontract cu mostenitorul casei.i-am dat avans jumatate din suma.mostenitorul trebuia sa faca actele necesare ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare alexiastefania alexiastefania Buna ziua. In anul 2007 s-a semnat un antecontract la un birou notarial de vanzare-cumparare a unui teren cu suprafata de 4022mp. La semnarea antecontractului, ... (vezi toată discuția)