avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale comercializare bauturi alcoolice in spatii publice
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

comercializare bauturi alcoolice in spatii publice

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu explicatii legale in urmatoarea situatie
Detin pe o societate un vehicul fara motor, actionat cu pedale care este amenajat ca un pub (are masa/mese si scaune) in care se vinde si se consuma bere (la draft) acesta fiind actionat prin forta celor ce consuma la masa. Propriuzis clientii stau pe scau (sea de bicicleta) la masa (bar oval) si consuma berea pe care o serveste barmanul iar eu conduc (dirijez) acest vehicul pe spatiul public (ex. faleza Mamaia, Centrul Istoric etc.) Vehiculul circula cu viteza mica (5 km/h maxim). Poate fi considerata o activitate comerciala ilicita acest lucru?Vine cumva in interdictie cu prevederile art. 3 din Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice republicata pct.21) desfacerea, comercializarea şi consumul bãuturilor alcoolice în locurile publice, la intrarea în curţile şi în interioarele lor, cum sunt: spitale şi alte unitãţi sanitare, centre de plasament al minorilor, unitãţi şi instituţii de învãţãmânt şi educaţie, lãcaşuri de cult şi instituţii religioase aferente cultelor care interzic consumul bãuturilor alcoolice în practicarea religiei respective, pe trotuarele sau aleile de acces ale acestora;
....respectiv...pct. 23) consumul de bãuturi alcoolice în urmãtoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, sãli de spectacole, instituţii sau unitãţi economice, toate mijloacele de transport în comun, autogãri, gãri şi aeroporturi, de stat şi private, sau alte locuri prevãzute de lege. În incinta acestor locuri publice se pot consuma bãuturi alcoolice prin delimitarea unor spaţii special amenajate pentru consumarea bãuturilor alcoolice, prin hotãrârea conducerilor locurilor publice respective. Sunt exceptate localurile de alimentaţie publicã şi turism, cum sunt: restaurante, baruri şi discoteci. În locurile publice enumerate se interzice cu desãvârşire consumul de bãuturi alcoolice de cãtre persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
Pot considera ca acest bar mobil e este un spatiu delimitat si special amenajat pentrul consumul si comercializarea de bauturi alcoolice? Pe scurt este legal sau nu?#-o De ce autorizatii este nevoie in acest caz?X-(
Mentionez faptul ca acest tip de activitate este foarte popular in Gemania, Olanda, S.U.A. s.a., acest vehicul circuland si pe drumurile publice. La noi se poate? Unde? are voie sa circule?
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2013
stefanrusu, utilizator
Cel mai recent răspuns: stefanrusu , utilizator 08:50, 3 Aprilie 2013
Consider ca ar trebui sa incepeti de la ORC, unde veti solicita autorizarea activitatilor care se desfasoare in afara sediului social sau profesional si a sediilor secundare (a punctelor de lucru).
Apoi va indreptati catre Directia de sanatate publica, pentru a fi autorizat si de catre ei.
Ulterior va puteti adresa Primariei in vederea obtinerii autorizatiei de functionare, insa, avand in vedere faptul ca activitatea Dvs. este una mobila, adica nu se desfasoara intr-o locatie bine determinata, s-ar putea sa nu fie nevoie sa obtineti aceasta autorizare.
deci nu vedeti in asta o activitate ilegala dupa obtinerea avizelor respective?
Credeti ca Primaria unde urmeaza sa obtin punctul de lucru ar aviza o astfel de activitate de comert ambulant avand in vedere ca, intru-un fel comercializez bauturi alcoolice pe domeniul public(adevarat intr-un spatiu special amenajat)? consumatorii ar putea fi si ei sanctionati in aceste conditii?
juridic dana a scris:

Consider ca ar trebui sa incepeti de la ORC, unde veti solicita autorizarea activitatilor care se desfasoare in afara sediului social sau profesional si a sediilor secundare (a punctelor de lucru).
Apoi va indreptati catre Directia de sanatate publica, pentru a fi autorizat si de catre ei.
Ulterior va puteti adresa Primariei in vederea obtinerii autorizatiei de functionare, insa, avand in vedere faptul ca activitatea Dvs. este una mobila, adica nu se desfasoara intr-o locatie bine determinata, s-ar putea sa nu fie nevoie sa obtineti aceasta autorizare.


De autorizatia de functionare, emisa de primaria in raza careia se desfasoara activitatea - este nevoie in mod obligatoriu, fiind o conditie sine qua non.
Aceasta se emite pe baza unei cereri adresate primarului, la care se anexeaza documente (de inreg. , autorizare a firmei, etc.), platindu-se o taxa stabilita prin hotarare a consiliului local a localitatii respective.
Contribuabilul nu are ce cauta insa la DSP, odata ce el este autorizat ab ovo, in baza declaratiei pe propria raspundere inaintata registrului comertului, potrivit procedurii de autorizare simplificata (vezi si Legea 359/2004).

In ceea ce priveste parerea primariei respective, consider ca in prealabil trebuie solicitat punctul lor de vedere in ceea ce priveste acest tip de activitate, chiar inainte de a incepe orice demers in vederea inregistrarii firmei.
Parerea mea personala este ca - dat fiind faptul ca este vorba de comercializarea/consumul bauturilor alcoolice pe domeniul public - autorizarea de catre primarie ori nu este posibile, ori, in cel mai bun caz, doar intr-un spatiu restrans si bine delimitat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2013
ContSters44758, utilizator
spatiu restrans si bine delimitat poate fi considerat de exemplu: faleza din Mamaia de la pct. X pana la pct Y (sau de la un capat la altul al telegondondolei)
Simplu si la obiect: doar serviciul de specialitate din cadrul primariei respective este in masura sa va spuna in ce conditii va va emite autorizatia de functionare.

Alte discuții în legătură

Ce se intimpla si cum poti face o sesizare Eusituadevar Eusituadevar Un magazin din str.1864 nr.39....vinde fara a da bon fiscal...si se consuma bauturi la colt de strada in fata magazinului si se fc scadal citeodata (vezi toată discuția)
Berea, un aliment sau o bautura alcoolica? parlucian parlucian Stiu ca mai demult se spunea ca preturile la bere nu se modifica atunci cand se ridica preturile bauturilor alcoolice pentru ca, berea si vinul fac parte din ... (vezi toată discuția)
Băutul în spații publice. icsdev icsdev 1. Dacă eu consum alcool într-un parc în care sunt alți 40 de inși care consumă alcool, dar sunt singurul amendat, se poate face ceva din punct de vedere ... (vezi toată discuția)