avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie ,vanzare- cumparare sau alta cale?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie ,vanzare- cumparare sau alta cale?


buna ziua,apelez la dvs pentru lamurire. Sotul meu are o matusa care doreste sa ne lase noua garsonera dumneaei,dupa ce va deceda.Care este forma cea mai convenabila (financiar) pentru dumneaei, si calea cea mai buna pentru a nu fi ataca ,ulterior ,de ceilalti verisori.Mentionez ca matusa nu are copii; dumneaei are 7 frati,din care doi mai sunt in viata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere sau cu uzufruct viager
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Neexistand mostenitori rezervatari, copii, sot sau parinti. matusa va poate lasa si testament autentic la notar, este cel mai ieftin....
In rest contract de intretinere este cel mai sigur. nu de vanzare cumparare cui nicio caluza pentru ca dvs nu dati pret iar de esenta vanzarii este pretul. raportul juridic adevarat intr un asemenea contract este cel de intretinere, adica dvs va angajati sa aveti grija de dansa.Acest contract se taxeaza ca la o vanzare, onorariu, impozit, taxe de intabulare.
Fratii nu sunt mostenitori rezervatari, prin urmare, nicio liberalitate nu va putea fi contestata in instanta de catre acestia .

Bunurile pot fi transmise mortis causa print-o testament olograf ( act sub semnatura privata, scris, semnat si datata de mana testatorului ).


SECŢIUNEA a 2-a
Formele testamentului

Art. 1041

Testamentul olograf

Sub sancţiunea nulităţii absolute, testamentul olograf trebuie scris în întregime, datat şi semnat de mâna testatorului.


Art. 1042

Deschiderea testamentului olograf

(1) Înainte de a fi executat, testamentul olograf se va prezenta unui notar public pentru a fi vizat spre neschimbare.


(2) În cadrul procedurii succesorale, notarul public procedează, în condiţiile legii speciale, la deschiderea şi validarea testamentului olograf şi îl depune în dosarul succesoral. Deschiderea testamentului şi starea în care se găseşte se constată prin proces-verbal.

(3) Cei interesaţi pot primi, după vizarea spre neschimbare, pe cheltuiala lor, copii legalizate ale testamentului olograf.

(4) După finalizarea procedurii succesorale, originalul testamentului se predă legatarilor, potrivit înţelegerii dintre ei, iar în lipsa acesteia, persoanei desemnate prin hotărâre judecătorească.





Succes.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum Bunicii au făcut fiecare un testament în care spune că lasă fiecare partea sa de casă băiatului în viață. Nepotului de la băiatul decedat lasă ... (vezi toată discuția)
Testament olograf! in 2015-2019 am tinut legatura cu o verisoar ... NedElena NedElena Testament olograf! In 2015-2019 am tinut legatura cu o verisoar a bunicului meu! Ea a murit in octombrie 2019 si a spus ca imi Lasa mie bunurile ... (vezi toată discuția)
Notarii din zonă refuză să vizeze spre neschimbare un testament olograf descoperit la câțiva ani de la decesul testatorului. există termen de prescripție în această situație? gaby83 gaby83 Va rog mult sa-mi raspundeti daca exista un termen de prescriptie a vizarii spre neschimbare a unui testament olograf descoperit mai tirziu la citiva ani de ... (vezi toată discuția)