Buna seara,
Fosta mea colega si-a dat demisia in luna decembrie 2012 mai exact pe data de 10. Demisia a fost trimisa pe e-mail-ul punctului de lucru in atentia departamentului de resurse umane. Angajata care reprezenta departamentul de resurse umane si-a dat demisia la diferenta de cateva zile stergand toata baza de date a personalului. Faptul ca fosta colega a inaintat demisia era cunoscut si de departamentele contabilitate si juridic. Acum a primit notificare acasa conform careia contractul de munca a fost incheiat disciplinar motivul fiind absentele nemotivate din Ianuarie pana la data prezentei notificari (20.03.2013).
Ce solutie exista in aceasta situatie? Se poate depune o contestatie? Eventual va rog sa ma ajuati si cu un model de contestatie.
Multumesc
Concedierea disciplinara poate fi dispusa numai dupa efectuarea cercetarii disciplinare prealabile,in termenele stabilite de lege,in cursul careia salariatul are dreptul sa formuleze si sustine apararea in favoarea sa,oferind toate probele pe care intelege sa le foloseasca.
Angajatorul respectiv nu a respectat aceasta cerinta obligatorie,pe cale de consecinta,concedierea este lovita de nulitate absoluta.In plus,nu se emite notificare ci decizie de concediere care poate fi contestata la instanta.
Demisia este un act unilateral care trebuie sa aiba forma scrisa,ad validitatem si legiuitorul a reglementat o perioada de preaviz de cel mult 20 de zile lucratoare,care poate fi insa si mai redusa sau chiar sa se renunte total la preaviz daca angajatorul este de acord.
Colega are posibilitatea:
-sa demonstreze demisia sa prin aratarea documentului transmis pe mail si sa incheie amiabil diferendul cu angajatorul
-solicite urmarea procedurii de mediere pentru stingerea litigiului
-sa sesize instanta pentru nerespectarea procedurii de concediere pe motiv disciplinar
Numai bine!
A fost chemata pt cercetare disciplinara pe data de 27.03.2013, numai ca ea nu a avut timp sa ridice plicul de la posta (sosit pe 25.203.2013) si la ridicat in cursul zilei de astazi.
Demisia o fost cu acordul partilor fara preaviz.
1. Demisia transmisa prin mail nu are niciun efect juridic ...
2. Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile mentionate fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
Prin urmare, angajatorul poate sanctiona salariatul fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile daca acesta nu se prezinta la convocare. Asadar, salariatul poate fi sanctionat fara a mai fi necesara cercetarea disciplinara, aceasta nemaiputandu-se realiza in lipsa salariatului.
Asadar, angajatorul s-a prevalat de dispozitiile art.251 alin.3 C.mun.
1. Demisia i-a fost ceruta pe mail. Sediul este in Bucuresti, toate punctele de lucru din tara au procedat in acest mod in cazul unei demisii.
2. Neprezantarea s-a datorat faptului ca plicul a ajuns tarziu. A fost instiintata de catre posta in data de 25.03.2013 ca are un plic cu valoare de ridicat, dar a fost posibil sa-l ridice abia in data de 28.03.2013, sub nicio forma nu s-a gandit ca ar putea fi de la vechiul loc de munca, stiind ca demisia ei a fost aceptata, cel putin la telefon in momentul in care a discutat nu au fost probleme. La momentul respectiv i s-a spus sa trimita demisia pe mail...
3. In momentul in care s-a discutat problema demisiei a intrebat daca trebuie sa stea in preaviz, si respunsul primit a fost ca daca vrea sta, daca nu nu o obliga nimeni....
Cercetarea disciplinara
Coltoi
In data de 19 oct a.c. mi-am anuntat seful ierarhic ca nu ma mai prezint la locul de munca. In aceeasi zi am anuntat si departamentul Resurse Umane de intentia ... (vezi toată discuția)