avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducator neproprietar - numere false, raspundere ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducator neproprietar - numere false, raspundere legala

Rog persoanele avizate sa ma ajute intr-o speta: O persoana conduce un autovehicul cu numere false de drumurile publice, este oprit de politie, i se retine permisul si i se intocmeste dosar penal. Masina este a sefului acestei persoane care stia ca numerele sunt false, dar SOFERUL NU AVEA HABAR DE ACEST LUCRU. Practic, el a condus o masina care nu e in proprietatea lui si despre care nu stia ca are numere false. Nici nu cred ca avea cum sa afle ca sunt false aceste numere... Ce ar putea sa faca pentru a-si recupera permisul si pentru a scapa de o sanctiune penala? Ar putea invoca eroare de fapt (art. 51 C.P.)?...Rog sa raspunda la aceasta problema un avocat sau un consultant sau orice persoana care stie ce vorbeste. Multumesc anticipat!!
Cel mai recent răspuns: JohnnyBRB , utilizator 22:45, 28 Martie 2013
Teoretic când te urci la volanul unei maşini care nu îţi aparţine, pe lângă cheia de contact ar trebui sa deţii un certificat de înmatriculare, o asigurare rca valabila, etc, deci sa invoci o cauza care înlătura caracterul penal al faptei, cam greu de digerat, nu imposibil pe situaţia de fapt contextuala, pe care noi, cei care răspundem nu o cunoaştem...
Problema se pune daca persoana care a condus autovehiculul avea aprobarea (sau ordinul) sefului sa conduca respectivul autovehicul. Daca da, iar persoana care a condus autovehiculul nu stia ca numerele sunt false (dovedit) raspunderea apartine sefului care nu avea voie sa aprobe plecarea in cursa a unui autovehicul cu numere false de inmatriculare, iar persoana care a condus autovehiculul , in conditiile aratate mai inainte, nu i se poate imputa nicio incalcare a Codului rutier.
Nu doar ca seful i-a permis, chiar a fost trimis de acesta intr-o problema care tine de obiectul de activitate al firmei. Singura problema e ca, asa cum spune si domnul avocat bogdan, ar fi trebuit sa verifice, ca orice sofer diligent, certificatul de inmatriculare sau, eventual, o autorizatie de circulatie provizorie. Este vorba de niste numere PROVIZORII DE GERMANIA!... Multumesc!
Cu tot respectul şeful poate da un ordin angajatului sa i fie condusa maşina personala, cu numere false cel putin asta este sigur ca ştia, iar angajatul pune mana pe chei în executarea ordinului şefului haotic şi este în eroare? Poate fi înduplecat procurorul doar dacă consimte el asta....
Daca ar fi sa ne raportam la realitatea de toate zilele, care prepus sta sa analizeze toate actele unui autovehicul atunci cand comitentul il trimite urgent sa rezolve o treaba prin oras...nu este vorba despre o cursa in afara localitatii. Proprietarul masinii este sotia sefului... Baiatul asta e un prieten de al meu si e disperat. Mi-ati putea da un sfat, cum sa vorbeasca cu procurorul...ce sa-i spuna...? Multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Accident cu masina imprumutata, sofer fara permis, raspunderea proprietarului oliviu 35 oliviu 35 Ce se poate intampla daca eu am dat masina unui tanar de 24 de ani fara sa stiu ca nu are permis el facand accident pe un drum pe camp disrtugand masina , ... (vezi toată discuția)
Numere false si masina neinmatriculata Maximalexandru Maximalexandru am si eu o intrebare . pe data de 24 am fost prins conducand o masina neinmatriculata si cu numere provizorii false.. eu nu am mai avut nici un atecedent ... (vezi toată discuția)
Retinerea permisului de conducere, placute inmatriculare provizorii de export si certificate de inmatriculer in punctul de frontiera petea petosticky1979 petosticky1979 Ma aflu in punctul de trecere frontiera Petea. Sunt soferul unui ansamblu de vehicule format din cap tractor si semiremorca, ansamblu achizitionat din ... (vezi toată discuția)