avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura notariala Portugalia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura notariala Portugalia

Nepotul vecinului meu detine o procura notariala intocmita de proprietar in Portugalia. Datele personale ale mandantului si mandatarului sunt incomplete, mandantul se declara proprietar al intregului imobil si ii da dreptul mandatarului sa-l instraineze, fara a face referire la nr. CF, nr. top ori vreun mod in care ii va reveni suma de bani rezultata din tranzactie. Procura are stampila unui notar roman prin care autentifica semnatura traducatorului in limba romana. Nu este apostilata. Este legal ca mandatarul sa pretinda accesul pe proprietatea comuna? Nu este specificat ca acesta ar avea dreptul de a folosi proprietatea. Si sincer ma deranjeaza. I-am dat in trecut o copie dupa cheia de la intratrea principala insa doresc ca acesta sa nu mai patrunda in curtea comuna. Pot depune impotriva acestuia plangere penala fara a risca sa fiu acuzata ulterior de denuntare calomnioasa?
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 09:36, 29 Martie 2013
Doamna,ma faceti sa zambesc.
O data ce are deptul sa instraineze proprietatea ,are si dreptul de a folosi proprietatea,ceea ce inseamna drepturi depline asupra proprietatii,pana si aceea de a intra in curtea comuna.
Nu este nevoie de apostila de la Haga, fiind stampilata de un notar roman(si nu unul portughez)
Felul in care isi insuseste banii,in cazul in care instraineaza proprietatea asa cum crede de cuviinta(donatie,vanzare...)este doar o problema personala a celui imputernicit.
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2013
Gabriela19722, utilizator
Procura este valabila pana la revocare...insa Procura daca e data la un notar din Portugalia trebuie apostilata. Probabil notarul nu a stiut ca trebuie si apostila tradusa si legalizata. Pentru aputea vinde nu cred ca vreun notar va face actul de instrainare fara o procura data la Consulatul Romaniei in Portugalia deoarece astfel de procuri se inregistreaza pentru a putea fi verificate intr un registru national notarial in care nu au cces decat notarii publici romani si consulatele, pentru a sti daca au fost revocate sau nu.
Procurile facute in Consulate sau Ambasade nu au nevoie de apostila de la Haga,ce d-zeu.
Sunt doar legalizate notarial si atat.
Gabriela...ce D zeu...a spus ca este facuta la Consulat????.....eu am citit ca e facuta in Portugalia, tradusa, deci TRADUSA, si legalizata, ....
Daca o facea la Consulat se facea in limba romana nu trebuia traducere!

Apostila se cere pentru documente emise de autoritati ale statelor semnatare ale Conventiei de la Haga.
Deci acea procura este facuta la un notar in Portugalia, trebuia apostilata, tradusa cu tot cu apostila si legalizata...

Deci zic....sa citim cu atentie... adevarat ca nici userul nu s a exprimat bine insa.....trebuie sa citim printre randuri... :)

Si apropo procurile nu se legalizeaza ci se autentifica...proceduri notariale ffff diferite...
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2013
ContSters250994, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura ptr echivalare diploma carmensita05 carmensita05 dc ma poate ajuta cineva in urmatoarea problema - am nevoie de un model de procura pentru echivalare (legalizare) diploma de studiu. (vezi toată discuția)
E valabila procura italiana fara apostila? motoc18 motoc18 prietenul meu este plecat in italia si ma lasat sa_i vand masina (vezi toată discuția)
Apostila pe procura? stelianacorla stelianacorla Buna seara, fiul meu a facut o procura legalizata la un notar in Germania pt. ca eu sa-i pot preschimba in RO certificatul de nastere vechi cu formatul nou ... (vezi toată discuția)