avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... distanta minima intre cladiri
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

distanta minima intre cladiri

salutare
am o intrebare si cer un sfat
parintii mei locuiesc intr-o casa de tip duplex,vecinul a vandut ,proprietarul nou a demolat ,fara a avea acordul nostru(conf certif de urbanism),nu a efectuat nici o lucrare de consolidare,iar acum a costruit 0 cladire de p +3 etaje,cuplata cu una cu p+2 -centru de afaceri la o dist de 3m fata de limita de proprietate.
mentionez ca, casa noastra este din anii 60,din paiata,parintii sunt ambii pensionari si din cauza posibilitatilor financiare nu au facut intabularea pe teren si casa.
in prezent ne-am trezit cu vecinul ca si-a facut intabularea si pe o portiune din curtea noastra si ne ameninta cu procese sa ne mutam gardul cu un metru
ce trebuie sa facem?????
multumesc
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2013
danieis, utilizator
Cel mai recent răspuns: archibaldo , utilizator 02:01, 23 Iulie 2020
Privitor la distanta:
Aveti un raspuns in Codul Civil, care trebuie corelat si cu autorizatia de constructie pe care vecinul a obtinut-o ( in care se specifica distanta minima fata de gard/hotar).

Alegeti din textele de mai jos ce vi se potriveste la cazul dvs.

"ART. 612 Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic."
"ART. 614 Fereastra sau deschiderea în zidul comun
Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.
ART. 615 Distanţa minimă pentru fereastra de vedere
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.
ART. 616 Fereastra de lumină
Dispoziţiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-şi deschide, fără limită de distanţă, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat."

Privitor la mutarea gardului si la intabulare:
Obtineti informatii referitoare la intabularea vecinului. Este posibil sa fi facut determinarea hotarelor si intarusarea prin cadastru prin coordonate GPS. Exista uneori surprize ca hotarele determinate in sistem real ( coordonate exacte GPS) sa nu corespunda cu situarea relativa facuta prin vechile metode din anii 60, de masurare cu ruleta sau metrul porind de la un reper fix, si terenurile sa se suprapuna cu curtile vecine.
Aflati asadar daca este vorba despre cum s-a facut intarusarea ( este operatiunea de stabilire a colturilor terenului, prin masuratori exacte cadastrale).
Este posibil sa aiba dreptate vecinul, insa este necesar sa verificati concret. (Posibil sa si abuzeze. )

Pentru confortul dvs viitor, faceti un efort de a face intabularea in timpul vietii parintilor.
Riscati multe pentru viitor, in functie de complexitatea situatiei va puteti trezi cu o gramada de probleme la actele de succesiune, care vor costa bani mai multi si posibil timp si mai mult, decat daca ati rezolva totul de acum. Cu ocazia intabularii, veti lamuri si situatia hotarului cu vecinii ( nu doar cu vecinul cu casa noua).
Nu doar codul civil cu cei 60cm ci Regulamentul local de urbanism sau HG 525 Regulamenul general de urbansim valabil pe intreg teritoriul Romaniei pot prevedea de exemplu o distanta minima intre cladiri acesta putand fi reglementat la 1/2 din inaltimea celei mai inalte dintre cele 2 cladiri. Deci daca cea mai inalta construcție are 20 m cealalta constructie se poate autoriza doar la 10 metri distanta.
Exemplu din HG525
ARTICOLUL 31
Înălţimea construcţiilor

(1) Autorizarea executării construcţiilor se face cu respectarea înălţimii medii a clădirilor învecinate şi a caracterului zonei, fără ca diferenţa de înălţime să depăşească cu mai mult de două niveluri clădirile imediat învecinate.

(2) În sensul prezentului regulament, clădiri imediat învecinate sunt cele amplasate alăturat, de aceeaşi parte a străzii.

(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) construcţiile care au fost cuprinse într-un plan urbanistic zonal, aprobat conform legii
Ultima modificare: Joi, 23 Iulie 2020
archibaldo, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Disciplina in constructii vasiledan55 vasiledan55 Buna ziua ! Va rog sa-mi dati un raspuns la urmatoarea problema : unul dintre vecini si-a construit casa, care are demisol, parter, etaj si mansarda, la mai ... (vezi toată discuția)
Constructie pe hat cristinahalosta cristinahalosta poate sa ma ajute cineva cu niste informatii: la ce distanta fata de gardul vecinului se poate construi o cladire, daca e . spre proprietatea vecinului se ... (vezi toată discuția)
Contructie casa - distanta cu gardul vecinului de 194cm ferdis ferdis Pe scurt, construiesc o casa si distanta intre fereastra (perete in zona ferestrei) si gardul vecinului este de 194 cm. Gardul este de tip plasa. Am inteles ca ... (vezi toată discuția)