avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire persoana diagnosticata cu schizofrenie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire persoana diagnosticata cu schizofrenie


Buna dimineata ! In cazul in care o persoana este diagnosticata cu schizofrenie paranoida, insa nu detine niciun inscris care sa ateste ca are discernamant sau nu, nu a obtinut gradul de handicap si nu a realizat nicio expertiza medicala care sa stabileasca discernamantul, poate obtine certificat de mostenitor ? Poate sa renunte la cota sa in schimbul unei eventuale despagubiri din partea celorlalti mostenitori ? Sau este necesara instituirea tutelei si abia apoi deschiderea succesiunii ? Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:21, 29 Martie 2013
Este necesar punerea sub interdictie a persoanei respective. Iar acceptarea si renuntarea nu se face decat cu incuviintarea prealabila si obligatorie a instantei de tutela si numai in interesul persoanei puse sub interdictie.
Multumesc frumos domnule consilier ! Chiar si in cazul in care nu s-a efectuat nicio expertiza de specialitate ? Chiar si atunci cand persoanele apropiate sale nu au spus nimic notarului despre aceasta boala ? Adica persoanele direct interesate ... Exista o alta cale ?
Daca notarul constata ca nu are capacitate de exercitiu deplina nu poate indeplini nicio procedura notariala. Daca acest lucru nu este vadit actele sunt anulabile.
Sunt persoane care desi au aceasta boala, nu dau de banuit sau nu e evident ca ar avea-o. Daca notarul nu isi da seama ca persoana e bolnava ca sa va dea afara si va asumati si riscul ca cineva din familie sa ceara anularea actului, puteti sa incercati sa dezbateti succesiunea si sa iesiti din indiviziune fara sa puneti sub interdictie persoana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acceptare succesiune de catre o persoana cu handicap psihic sorin_hh sorin_hh Bună ziua, am o întrebare: după decesul mamei mele am fost la notar să deschid procesul de succesiune (un apartament). Mostenitori legali sunt eu si sora ... (vezi toată discuția)
Contestarea unei vanzari in cazul unui bolnav de alzheimer ina_enache ina_enache Buna ziua. As vrea sa imi spuneti parerea dvs. legata de urmatoarea problema. Tatul si fratele mau au murit recent, iar mama a fost diagnosticata cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu probleme Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema. Tatal meu a decedat de curand.Dupa divortul de mama s-a recasatorit cu o alta femeie diagnosticata cu ... (vezi toată discuția)