avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptare succesiune de catre o persoana cu handicap ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptare succesiune de catre o persoana cu handicap psihic

Bună ziua, am o întrebare: după decesul mamei mele am fost la notar să deschid procesul de succesiune (un apartament). Mostenitori legali sunt eu si sora mea. Sora mea are un handicap certificat de diferite comisii, are o capacitate intelectuală redusă. Notarul mi-a spus că nici măcar acceptarea succesiunii din partea ei nu se poate face fără o decizie a unei instante: ori este în stare să înteleagă despre ce este vorba si ce semnează, ori nu, iar atunci trebuie numit un tutor juridic.

Mi-ar putea spune cineva dacă într-adevar asa este, iar dacă da, cărei instante (Bucuresti) să mă adresez. sau daca ar fi mai simplu prin avocat?

Multumiri pentru un eventual răspuns si un An Nou fericit!
Ultima modificare: Marți, 28 Decembrie 2021
sorin_hh, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:30, 28 Decembrie 2021
E bine ca verificați notarul pe internet, pe un forum :)
Da, asa este.
Opțiunea succesorala este un act de dispoziție.
Dacă sora dvs nu are discernământ, trebuie pusa sub interdicție și numit un tutore. Tutorele nu are decât atribuții de administrare și conservare a bunurilor persoanei ocrotite.
Tutorele nu poate încheia acte de dispoziție în numele celui incapabil, decât cu încuviințarea instantei de tutela.
Potrivit art.144, alin.2 din Codul civil
„(2)Tutorele nu poate, fără avizul consiliului de familie şi autorizarea instanţei de tutelă, să facă acte de înstrăinare, împărţeală, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului, să renunţe la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum şi să încheie în mod valabil orice alte acte ce depăşesc dreptul de administrare.
(3) Actele făcute cu încălcarea dispozițiilor prevazute la alin.(1) si (2) sunt anulabile.

Art. 171 Cod civil.
Aplicarea regulilor de la tutelă
Regulile privitoare la tutela minorului care nu a împlinit vârsta de 14 ani se aplică şi în cazul tutelei celui pus sub interdicţie judecătorească, în măsura în care legea nu dispune altfel.

Da, trebuie sa contactați un avocat.
Ultima modificare: Marți, 28 Decembrie 2021
raluk0207, utilizator
:-) Va multumesc foarte mult pentru raspuns, aveti perfecta dreptate ca ma apuc sa verific notarul pe forum, dar alt notar mi-a spus ca nu e nevoie de instanta. Of of, ce sa mai cred?

Mai am o mare rugaminte: din câte am înteles de la notar, pentru simpla acceptare a mostenirii sora mea nu trebuie pusa sub interdictie, tutorele ar fi numai numai pentru asta 8altul decât mine pentru ca ar fi un conflict de interes). Daca în viitor ea va trebui pusa sub interdictie, atunci pot fi eu tutore/reprezentant legal. Nu vreau sa va rapesc timpul, dar poate aveti doua minuet pentru o lamurire.

Înca o data va multumesc pentru sprijin si va urez toate cele bune, un An Nou cu belsug!

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este obligatorie aceasta declarație expresa de acceptare a succesiunii.
Niciun notar v-ar decadea sora din dreptul de moștenitor. Oricum ar dobândi și ea o cotă.
Problema este cine o va reprezenta pe sora dvs în procedura succesorala.
Într-adevărat, fiind și dvs moștenitor, exista un conflict de interese.
Ar trebui obținuta o încheie de la instanță prin care sa fie desemnat un curator special, care sa o reprezente pe sora dvs la dezbaterea succesiunii (atributie consemnata expres în cuprinsul hotărârii).
Contactați un avocat care sa va sprijine în acest demers sau mai bine, dezbateti succesiunea pe cale judecătorească.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune papiotta papiotta Buna seara Mama a decedat in luna iunie. In 1993, dupa decesul sotului(al doilea), s-a dezbatut succesiunea la care au participat mama si cei doi copii ai ... (vezi toată discuția)
Deschidere succesiune corina stancu corina stancu tatal meu a murit acum 1 saptamina, mama este diagnosticata cu Alzheimer. actul de deces al tatalui precum si actul de proprietate al apartamentului parintilor ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire in favoarea celorlalti mostenitori soimumircea soimumircea In urma unei hotarari judecatoresti definitiva si irevocabila s-a instituit interdictia in ce o priveste pe fica mea majora care este bolnava. Cu acordul meu ... (vezi toată discuția)