avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... sentinta
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

sentinta

Care este diferenta intre hotarare si sentinta? Dupa recurs, mi s-a formulat contestatie in anulare la fond, respinsa ca tardiva si am primit SENTINTA, la fond, nu la Curtea de Apel, care este diferenta intrucat, anterior am avut hotarare data la fond, decizie la Curtea de Apel iar acum, sentinta... in preambulul sentintei se mentioneaza ca solicit cheltuielile de judecata, onorariul avocatului dar in dispozitiv nu se mentioneaza. Ce fac si in ce termen pentru aceste cheltuieli?... problema este ca dosarul, acum, se afla la Curtea de Apel Craiova pentru aceeasi cauza, completarea dispozitivului cu cheltuielile de judecata, pot formula completarea sentintei nestiind pagina cu care a fost numerotata chitanta? Nu stiu cand dosarul se va intoarce la fond... Si, au drept iarasi de recurs. Cu toate ca problemele de fond pe care autoritatea le mentiona in contestatia in anulare au fost discutate si la fond si la recurs, in intampinare le-am combatut iar in sentinta se mentioneaza ca nu se mai impune analizarea fondului cauzei. Ce as putea astepta in recurs, caci nu cred ca nu vor face recurs.... Dupa acest recurs pot astepta si un recurs in anulare? Cam multe intrebari dar ma macina rau. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:52, 24 Februarie 2009
In opinie mea ar fi bine sa-ti angajezi un avocat.Nu este necesar sa precizezi acum numarul paginii din dosar o poti face la termenul de judecata
Termenul de hotarare este una generala, care cuprinde : sentinte, date in fond(1. instanta) si decizii date in caile de atac(ex. apel , recurs etc.).

vanda79 a scris:

Termenul de hotarare este una generala, care cuprinde : sentinte, date in fond(1. instanta) si decizii date in caile de atac(ex. apel , recurs etc.).
In termenul de hotarare sunt cuprinse si incheierile instantei, acestea sunt date in timpul judecatii pricinii, dar ele nu rezolva insasi pricina, ci numai anumite probleme, aspecte ale litigiului., ex. prin icheiere se dispune numirea unui expert.

În doctrină şi jurisprudenţă se vorbeşte de mai multe feluri de hotărâri, astfel ca un prim criteriu îl constituie instanţa care pronunţă hotărârea, momentul în care intervine şi dacă rezolvă sau nu fondul.
Din acest punct de vedere, art.255 C.proc.civ. se referă la sentinţe , decizii şi încheieri. Astfel, art.255 alin.1 prevede că hotărârile prin care se rezolvă fondul cauzei în primă instanţă se numesc "sentinţe", iar hotărârile prin care se soluţionează apelul, recursul, precum şi recursul în interesul legii ori în anulare se numesc "decizii". În alin.2 se precizează că toate celelalte hotărâri date de instanţă în cursul judecăţii se numesc "încheieri".

Recursul in anulare nu mai exista.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs - dupa apel dadam dadam As dori sa stiu daca solutia : \\"Anuleaza ca netimbrat apelul formulat de reclamant X impotriva sentintei civile nr.X pronuntate in dosarul civil nr.X al ... (vezi toată discuția)
Contestatia in anulare - competenta Micaly Micaly Buna ziua A fost formulata contestatie in anulare (si introdusa legal la instanta care a pronuntat decizia) atat [b]impotriva deciziei[/b] cat si ... (vezi toată discuția)
Care este calea de atac împotriva unei hotãrâri pronunþate într-un litigiu de muncã? rosiorilor rosiorilor Intr-un litigiu de munca privind contestatie la o decizie de concediere care a fost intridusa la tribunal, hotarirea tribunalului este supusa apelului sau ... (vezi toată discuția)