Este adevarat ca Fondul de Reparatii nu este obligatoriu?
"Art. 45.(3) Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au
obligaţia să aprobe şi un fond de reparaţii anual, necesar pentru
repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune. Comitetul executiv
va pregăti şi va prezenta adunării generale suma anuală necesară
pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se
alimentează în avans, în tranşe lunare egale, prevăzute în lista de
plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari. Plăţile pentru
repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune se vor face din
fondul de reparaţii. Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari
pot aproba şi alte fonduri cu caracter special."
Dupa cum scrie in lege este clar ca Fondul de reparatii este obligatoriu insa dupa o discutie in contradictoriu cu un administrator imi spune ca de fapt nu ar fi obligatoriu si ca daca Asociatia respectiv Comitetul nu vor sa faca un fond de reparatii nu il vor face.
Depinde de asociatie. Cum blocurile noastre au ceva ani in spate, este de dorit sa se prevada constituirea unui/unor fonduri de reparatii pentru ca sa zicem ca intr-o toamna constatati ca a ”cazut” instalatia de incalzire (am patit-o noi in urma cu vreo 10 ani). Cand au pornit incarcarea instaklatiei baietii de la CET, sa constatat deteriorarea conductelor pricipale pe o lungime de vreo 13 m x 2 = 26 m, teava de 100 mm. Bani nu aveam starnsi in FR, asa ca pana sa apara gerul cel adevarat (oricum lucrarea a fost definitivata aproape de Mos Craciun), majoritatea proprietarilor am starns cureaua si am achitat lucrarea.
Deci, per total este bine sa ai niste bani pe care sa te bazezi in prima faza, apoi mai completezi daca este cazul.
Asa se poate intampla si cu terasa, casa scarii si cate si mai cate. Toate acest lucruri se discuta si se aproba in AG (BVC).
Pai daca in lege spune ca ".....au obligatia sa", ce se mai poate comenta.
Administratorul ar trebui sa aiba interesul sa aiba acest fond constituit din care sa poata face lucrarile, uneori urgente, nu sa stea atunci sa alerge dupa bani sau sa ia de la plata facturilor si apoi sa se roage de proprietari sa achite intretinerea....
Asa cum se spune clar in legislatie, este obligatoriu ca asociatiile sa aiba fond de reparatii. Se poate discuta si adopta diverse solutii pentru ca acest fond de reparatii sa se formeze prin plata directa de catre proprietari sau din alte surse (exploatarea proprietatii comune, alte activitati din asociatie, chirii, sponsorizari, penalizari...) ori o combinatie intre contributia directa a proprietarilor si folosirea sumelor din alte surse.
Dar asociatia are nevoie permanenta de bani pentru reparatii.
Asociatia de locatari
kRain
Hristos a înviat. Avem o problema cu acoperisul blocului, asociatia nu ia nici o masura pentru repararea acestuia. Cum putem proceda sa ii constrângem sa ... (vezi toată discuția)